Ben Weyts. Foto Photonews. © Bert Van Den Broucke/Photo News - 10924680-031

Ben Weyts. Foto Photonews. © Bert Van Den Broucke/Photo News - 10924680-031

Uncategorized

Vlaamse Regering investeert in veiligheidsmaterialen voor scholen

Ruben Notteboom

De Vlaamse minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) kondigde in een persbericht aan dat de overheid 24 miljoen euro zal vrijmaken voor veiligheidsmaterialen in scholen. Daarmee kunnen scholen investeren in bijvoorbeeld CO2-meters, zodat de leerlingen in een veilige en gezonde omgeving kunnen leren. De middelen worden vrijgemaakt voor alle onderwijsinstellingen, van kleuterklassen tot volwassenonderwijs.

“Scholen doen nog steeds grote inspanningen om open te blijven, het is dus maar logisch dat Vlaanderen extra financiële inspanningen doet”, zegt Weyts. “De coronafactuur zal niet blijven liggen bij scholen”.

Volgens AGODI gebruiken scholen middelen wel degelijk

10 mei openden de scholen opnieuw de deuren, maar in het licht van de coronacrisis denkt men meer na over veiligheid en gezondheid. De onderwijsinstellingen doen volgens Weyts hun best om alles veilig te maken, zo wordt er bijvoorbeeld geïnvesteerd in extra poetsmateriaal, vloerstickers, CO-2-meters… Maar de scholen worden gelimiteerd door beperkte middelen. Daarom maakt de Vlaamse Regering extra geld vrij.

Het is de derde keer dat de Vlaamse Regering extra middelen vrijgeeft om de facturen te betalen die corona met zich meebrengt. Het Vlaamse Agentschap voor Onderwijsdiensten (AGODI) controleert of de scholen de middelen ook effectief aanwenden en dat gebeurt ook.

Vooral steun voor basisonderwijs en secundair onderwijs, Ben Weyts wil CO2-meters in scholen zien

Het grootste deel van de middelen gaat naar het gewoon basisonderwijs (€ 13,5 miljoen) en het gewoon secundair onderwijs (€ 6,6 miljoen), maar het buitengewoon onderwijs, het Deeltijds Kunstonderwijs, de Centra voor Volwassenenonderwijs, de Centra voor Basiseducatie, de Centra voor Leerlingenbegeleiding en de internaten kunnen ook rekenen op extra werkingsmiddelen.

Ben Weyts stuurde bij aanvang van het derde trimester een brief naar alle scholen om ze aan te sporen CO2-meters aan te schaffen. Die zijn niet duur en kunnen gebruikt worden om de luchtkwaliteit in lokalen snel en eenvoudig te controleren. Daarnaast zijn groepsaankopen mogelijk om kosten te drukken. Via het Lokale Gezondheidsoverleg (LOGO) kan men zelfs CO2-meters lenen. Scholen krijgen van de onderwijskoepels, het Gemeenschapsonderwijs en het Agentschap Zorg en Gezondheid ook ondersteuning voor de aankoop en het gebruik van CO2-meters.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen