Recep Tayyip Erdogan (Shutterstock)

Recep Tayyip Erdogan (Shutterstock)

Uncategorized

VS veroordelen “antisemitische uitlatingen” van Erdogan

Pieter Van Berkel

De Verenigde Staten hebben “antisemitische uitlatingen” van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan veroordeeld.

“De Verenigde Staten veroordelen de recente antisemitische uitlatingen van president Erdogan over het Joodse volk ten sterkste en vinden ze verwerpelijk”, zegt Ned Price, woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. “Wij dringen er bij president Erdogan en andere Turkse leiders op aan zich te onthouden van opruiende opmerkingen, die kunnen aanzetten tot verder geweld.”

Er werd niet gespecifieerd over welke uitlatingen het precies ging. Erdogan beschuldigde Israël wel van “terrorisme” tegen de Palestijnen en zei dat dat “in hun aard ligt”.

“Het zijn moordenaars, zozeer zelfs dat ze kinderen van vijf of zes jaar doden. Ze zijn alleen tevreden door hun bloed te zuigen”, zei Erdogan. De Turkse president zei ook dat zijn Amerikaanse collega Joe Biden “bloed aan de handen” heeft omdat hij Israël steunt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

3 gedachten over “VS veroordelen “antisemitische uitlatingen” van Erdogan”

  1. Wanneer gaan de VS eens een hartig woordje spreken met deze sultan die Turkije met ijzeren salafistische hand bestuurt?Het probleem is dat de VS Turkije nodig hebben vanwege hun strategische ligging.Vergeet ook niet dat er op de luchtmachtbasis van Incirlik nog atoomwapens liggen opgeslagen zoals bij ons in Kleine Brogel.De Bosporus is de enigste doorgang waarlangs de Russen eventueel met hun Zwarte Zeevloot de Middellandse Zee kunnen bereiken.Turkije wordt verondersteld van dit te beletten mocht het er ooit op aankomen en wees gerust vroeg of laat is het carambole!Alhoewel Turkije een bestelling had lopen van 116 F-35 toestellen smeet Trump ze definitief uit het programma vanwege hun aankoop van S-400 raketten en dit is één van de beslissingen die Biden niet heeft ongedaan gemaakt.Turkse piloten/instructeurs die in de VS een reconversie volgden mochten in 2019 hun valiezen pakken.Hiermee schoten de VS echter in hun eigen voet daar de Turkse luchtvaartindustrie honderden onderdelen voor de F-35 leverde!

  2. Erdoğan was ervan overtuigd “Turkije weer groot te maken” en voedde systematisch de vijandigheid tegen Israël, Egypte, Cyprus, Griekenland, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. In mei 2021 stevent Turkije niet af op verkiezingen, maar op economische ineenstorting en politiek isolement. Erdoğan heeft in de binnenlandse politiek enorm geprofiteerd van elke vorm en periode van geweld in het Arabisch-Israëlische geschil in de afgelopen twee decennia. Deze keer niet, want er zijn geen verkiezingen in zicht.

Plaats een reactie

Delen