Zelftest voor Covid-19

Uncategorized

1 miljoen zelftesten voor onderwijs

Wannes Neukermans

In het Vlaams onderwijs zijn er op ongeveer twee weken tijd 1 miljoen zelftesten verdeeld in het Vlaams Onderwijs. De laatste schoolgemeenschappen, instellingen voor deeltijds kunstonderwijs en centra voor volwassenenonderwijs kregen gisteren de zelftests om al hun personeelsleden nog tot het einde van het schooljaar 2x per week preventief te testen. Vanaf vandaag worden er nog eens meer dan 220.000 zelftests geleverd aan het hoger onderwijs. “Met deze zelftests verhogen we de veiligheid op school én het veiligheidsgevoel bij de leerkrachten”, aldus Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.

De bedoeling van de zelftesten is dat de personeelsleden zichzelf twee keer per week thuis preventief kunnen testen, om te weten of er een PCR-test nodig is of niet. Het was even wachten op de federale goedkeuring van deze zelftesten, zelfs na bestelling én levering van deze zelftesten. Nadat er eindelijk groen licht kwam, begon de levering aan de scholengemeenschappen meteen.

Nog 220.000 testen voor hoger onderwijs

In het basis-en secundair onderwijs heeft men ongeveer 900.000 testen verdeeld. Het deeltijds kunstonderwijs kreeg er bijna 30.000 en het volwassenenonderwijs bijna 38.000. Ook de CLB’s, de internaten en de Onderwijsinspectie hebben zelftests gekregen. Vanaf vandaag worden er nog eens meer dan 220.000 zelftesten geleverd aan het hoger onderwijs.

Leerkrachten kunnen terecht bij de apotheker wanneer ze vragen hebben over zelftesten of het gebruik ervan. Ook die ervaringen zijn heel positief. “Op deze manier zorgden apothekers mee voor een veilige heropening van de scholen”, zegt directeur Hilde Deneyer van het Vlaams Apothekers Netwerk (VAN). “Leerkrachten en scholengemeenschappen kunnen nog steeds bij hun lokale huisapotheker terecht voor vragen over het correct gebruik van zelftesten, en ook andere vragen in verband met bijvoorbeeld vaccinatie. Zeker nu men ook de jongere populatie wil laten vaccineren, is een goede uitleg noodzakelijk. We zijn heel positief over onze samenwerking met het Vlaams Onderwijs.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen