Transmigranten in het Maximilaanpark (archief)

Uncategorized

Ondanks corona en gesloten grenzen nog veel illegale migratie

Wannes Neukermans

Ondanks dat de coronacrisis ervoor zorgde dat de Europese landsgrenzen een tijdlang dicht gingen, werden er in 2020 nog steeds meer dan 4000 illegale transmigranten gevonden door politiediensten. Amper 7 procent daarvan belandde uiteindelijk in een gesloten centrum. Dat blijkt uit een schriftelijke vraag van federaal volksvertegenwoordiger Yoleen Van Camp (N-VA).

“Ook in 2021 zet de mensensmokkel zich onverstoord verder. Reeds verschillende keren wezen we op het belang van een ontradend beleid en een focus op terugkeer. Staatssecretaris Mahdi doet echter het omgekeerde en neemt zelfs geen beslissing voor illegale personen die niet geïdentificeerd kunnen worden. Niet meewerken aan identificatie, loont dus. Dit is ongezien”, aldus Maaike De Vreese en Theo Francken (N-VA).

West-Vlaanderen getroffen

Een op de vijf illegale transmigranten is minderjarig, of beweert tenminste dat te zijn. De meeste transmigranten worden nog steeds in West-Vlaanderen getroffen. 31 procent (1329) van het totale aantal wordt aangetroffen in Brugge door de verschillende aanwezige politiediensten: lokale politie, spoorwegpolitie en de scheepvaartpolitie. Hoewel door de bevoegde diensten geweten is dat de uitvalsbasis van veel illegale transitmigranten Brussel is, werden daar slechts 334 illegale transitmigranten geïntercepteerd.

“Ondanks de verschillende noodkreten blijft Mahdi slapen. Het is zelfs zo dat er voor personen waarvan de identiteit volledig onbekend is, geen enkele beslissing door de Dienst Vreemdelingenzaken wordt genomen. Dit is ongezien”, zegt Francken. “Het zijn net deze personen die voor identificatie dienen overgebracht te worden naar een gesloten centrum.”

“Voor mijn diensten is het ook frustrerend”

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) beweert echter dat er wel degelijk stappen gezet worden op illegale migratie tegen te gaan. Daarom wil hij extra plaatsen in gesloten centra voorzien, met het ook op verwijdering naar land van herkomst. “Het mag niet lonen voor mensensmokkelaars om kwetsbare mensen in gammele boten op zee te sturen. Ik heb alle begrip dat de burgemeester het moe is. Voor mijn diensten is het ook frustrerend, maar ondertussen doen ze alles om zoveel mogelijk mensen terug te sturen en plaatsen vrij te hebben in de gesloten centra, ook tijdens COVID.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Ondanks corona en gesloten grenzen nog veel illegale migratie”

  1. Veel bla bla, geen boem boem.
    CDnV’er he, luister naar wat ik zeg, maar kijk niet naar mijn daden!
    3e spreekwoord om het af te maken: Eens een tsjeef, steeds een teef (m/v)!

Plaats een reactie

Delen