Bart Somers. Foto Photonews.

Bart Somers. Foto Photonews.

Uncategorized

Somers presenteert resultaten Gemeente- en Stadsmonitor: bijna 60% Vlamingen vertrouwt federale overheid niet

Simon Segers

Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) stelde vandaag de resultaten van de Gemeente- en Stadsmonitor voor. Hierin werden 150.000 Vlamingen bevraagd over verschillende parameters zoals woonomgeving, armoede en diversiteit. Ook het vertrouwen in de verschillende overheden kwam aan bod.

Het is reeds de zesde editie van de Gemeente- en Stadsmonitor. Alle 300 Vlaamse steden worden aan de hand van meer dan 300 parameters onder de loep genomen. Somers licht toe: “Een schat aan informatie. Niet enkel om te weten wat goed en minder goed loopt, maar vooral om ermee aan de slag te gaan. Heeft het gevoerde beleid het gewenste effect? In welke steden en gemeenten doen ze het beter en hoe pakken ze het daar aan? Nooit eerder was een gemeente beter op de hoogte waar ze de goede richting uitgaat en waar bijsturing nodig is om van hun gemeente een nog betere plek te maken.”

Sociaal weefsel in West-Vlaanderen

Een meerderheid van 75 procent van de bevraagde Vlamingen is tevreden over zijn gemeente. Ondertussen is ook ongeveer 2 op 10 Vlamingen van buitenlandse afkomst. De kijk op diversiteit is verdeeld, 35 procent staat positief tegenover diversiteit, 43 procent neutraal en 21 procent negatief. Een sterk sociaal weefsel vindt met vooral in West-Vlaanderen in gemeenten zoals Hooglede, Zuienkerke en Koekelare. Respectievelijk 66, 67 en 63 procent van de inwoners ervaart hier een nauw contact en vertrouwen tussen de buren. Steden zoals Halle, Machelen en Antwerpen kennen het zwakste sociaal weefsel.

Er zijn ook cijfers over het vertrouwen in de verschillende overheden. Opvallend is een sterke stijging in het aantal mensen dat de Vlaamse overheid niet vertrouwt. In 2017 ging dit nog om 33 procent, maar in 2020 was dit reeds 45 procent. De grote uitschieter is het aantal mensen dat aangeeft de federale overheid te wantrouwen. Het gaat om 58 procent, waar dit in 2017 nog 39 procent was.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

9 gedachten over “Somers presenteert resultaten Gemeente- en Stadsmonitor: bijna 60% Vlamingen vertrouwt federale overheid niet”

  1. Vertrouwen ? regering? Als men zelfs cijfers van de zeldzame “ (objectieve?) bevragingen” manipuleert, definities onderling inwisselt en mystieke herinterpretaties van cijfers opvoert au besoin de la cause. Nee. Hoe kun je een regime vertrouwen dat zijn bevolking wetens willens vergiftigd gedurende tientallen jaren,en inruilt voor wildemannen, on aan te passen en profituurs gedurende evenveel jaren, maximaal belast om dan roekeloos het geld uit te strooien aan politiek correcte oplichters, politici en wereldvreemde kapo ngo’s.

  2. johan,Zwijndrecht betaalt 1%gemeentebelastingen,het geld stroomt binnen via 3M,3Mweg en je zal wat zien gebeuren.50jaar staat 3M daar,men is redelijk laat om fouten op te sporen,en ja ik vergeet er nog bij te zeggen dat Groen al 20 jaar de burgemeester levert.En die wist van niets,Lenin wist ook van niets toen zijn burgers de lijken opaten bij gebrek aan voedsel.

  3. Niet moeilijk dat het vertrouwen van de Vlamingen weg is. Zie de strapatsen van imam Somers, zie het slaafse beleid ivm corona.
    Ik vraag me wel af of Vlaamse politici ooit een buitenlands alternatief medium hebben gelezen ivm corona? Ik heb nog niet veel kritische stemmen gehoord bij deze politici.

Plaats een reactie

Delen