Frank Vandenbroucke (Vooruit)

Uncategorized

Vandenbroucke wil vrijstelling sociale lasten eerste aanwerving aanpassen: 1 miljard per jaar

Wannes Neukermans

Minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil de vrijstelling van sociale bijdragen bij een eerste aanwerving aanpassen. Het voorstel ligt klaar, enkel de MR verzet zich nog fors. Die vrijstelling was namelijk één van de paradepaardjes die deel uitmaakte van de taxshift van de regering-Michel. Dat schrijft De Tijd.

Bij de socialisten is men overtuigd dat Vandenbroucke geneigd is het advies van de Nationale Arbeidsraad te volgen. De sociale partners vinden, net als het Rekenhof en het Planbureau, dat de maatregel te veel kost voor te weinig jobcreatie. Geschat kost deze vrijstelling ongeveer 1 miljard per jaar. Bovendien gaf de ongelimiteerde vrijstelling aanleiding tot misbruiken, waardoor bijvoorbeeld iemand met een loon van 3 miljoen euro van de vrijstelling kon genieten.

Beperkt in tijd en hoogte

Het voorstel van de Vooruit-politicus is nu om de vrijstelling zowel in de tijd als in de hoogte te beperken. De vrijstelling zou nog 3.100 euro bedragen voor de eerste tien kwartalen, 2.100 euro voor de volgende acht en 900 euro voor de laatste acht. Dan blijft ze 6,5 jaar geldig, blijkt uit documenten die de krant ‘La Libre’ kon inkijken. Ook de vrijstelling voor de vijf volgende aanwervingen wordt in de tijd beperkt.

Op de verschillende kabinetten is er nog enige discussie over het voorstel. De socialisten en de groenen zijn voor. De christendemocraten en de Vlaamse liberalen willen meegaan in het verhaal, zolang die beginnende werkgevers niet hindert. MR houdt echter het been stijf. Volgens de partij is de vrijstelling een noodzaak in de relance.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Vandenbroucke wil vrijstelling sociale lasten eerste aanwerving aanpassen: 1 miljard per jaar”

  1. Akkoord dat eraan gesleuteld word, zodat de liberale vriendjes deze wet niet kunnen misbruiken. Verbazend hoe Open Bld onder Lachaert nog sneller een linkse party geworden is dan onder Rutten?????

Plaats een reactie

Delen