Vijf aanhoudingen bij piramide fraude: 17 luxewagens, 1,5 miljoen cryptomunten, 1,1 miljoen cash geld in beslag genomen

Afbeelding illustratief: Foto: Shutterstock.

Uncategorized

Vijf aanhoudingen bij piramide fraude: 17 luxewagens, 1,5 miljoen cryptomunten, 1,1 miljoen cash geld in beslag genomen

Kristof Luypaert

Dinsdagochtend 22 juni vonden op zeventien verschillende locaties in België huiszoekingen plaats. Die gebeurden in het kader van een dossier van grootschalige oplichting. De huiszoekingen gebeurden voornamelijk in Antwerpen, Oost- en West-Vlaanderen, en Limburg. Het betreft een dossier van het type ‘Ponzi- en piramide fraude’. Daarbij zijn meer dan 1,1 miljoen EUR aan cash geld, bijna 1,5 miljoen aan virtuele valuta, 17 luxevoertuigen, diverse luxehorloges en goud in beslag genomen.

Dit dossier van het federaal parket wordt geleid door een onderzoeksrechter van Mechelen. Het onderzoek is uitgevoerd door de federale gerechtelijke politie van Oost-Vlaanderen, met technische ondersteuning van diverse andere FGP’s, steundiensten van de federale politie, zes lokale zones en Europol.

Het onderzoek is in het bijzonder gericht op het sociale media platform gelinkt aan ‘Vitae.co’ en de website ‘Vitaetoken.io’. Wereldwijd maakten daar 223.000 mensen gebruik van. De leden van de vermoedelijke criminele organisatie hebben voor het merendeel de Belgische nationaliteit maar maakten gebruik van een vennootschap naar Zwitsers recht.

Bendevorming, oplichting en witwassen

Ook in Zwitserland zijn op verschillende plaatsen huiszoekingen verricht, met behulp van het Openbaar Ministerie van de Confederatie.

Vijf personen zijn voorgeleid bij de onderzoeksrechter en onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Eén van hen onder de modaliteit van elektronisch toezicht. Het gerecht verdenkt hen van lidmaatschap van een criminele organisatie, oplichting en witwassen van gelden.

Het sociale media platform is intussen offline gehaald. En 37% van de in omloop zijnde virtuele valuta met de naam ‘VITAE’ is in beslag genomen.
Tevens werden naast meer dan 1,1 miljoen EUR aan cash geld, bijna 1,5 miljoen aan virtuele valuta, 17 luxevoertuigen, diverse luxehorloges en goud in beslag genomen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen