Uncategorized

Albanese bende die cocaïne verkocht veroordeeld

Ruben Notteboom

De correctionele rechtbank van Leuven heeft een Albanese cocaïnebende veroordeeld tot gevangenisstraffen van drie tot negen jaar. De Albanezen produceerden cocaïne op drie verschillende plekken in Bierbeek, Zaventem en Brussel en zouden in hun anderhalf jaar bestaan ongeveer 33 miljoen euro hebben verdiend.

De bal ging aan het rollen toen een Brusselse groothandel melding maakte bij de politie van een verdachte aankoop. De Albanezen hadden namelijk 1.000 liter aceton aangekocht. Dat is een kleurloze vloeistof die als oplosmiddel gebruikt wordt, maar in de productie van cocaïne wordt het ook gebruikt om de drugs gebruiksklaar te maken. 1.000 liter aceton zou goed zijn voor de productie van ongeveer 100 kilo cocaïne.

Albanese bende hield boekhouding

De bende haalde de basisproducten om cocaïne te maken uit Nederland. De leveranciers zijn onbekend. De cocaïne werd volgens de openbare aanklager ook nog bewerkt met Tetramisol. Dat is een parasitair middel.

Op 10 maart 2020 voerde de politie dan enkele razzia’s uit op verschillende appartementen, woningen en garageboxen in Bierbeek, Zaventem, Jette, Ganshoren, Schaarbeek en Brussel. De politie vond 583.350 euro, 770 kilo cocaïne en 5 handvuurwapen met munitie. De bende hield ook een boekhouding bij.

Verkocht cocaïne in drie periodes

Op basis van die boekhouding kon de politie de grote omzet afleiden en de periodes waarin de bende actief was. Van half juli 2019 tot september 2019 was er een actief labo in Bierbeek, van oktober 2019 tot december 2019 in Brussel en van februari 2020 tot maart 2020 in Zaventem. De leider van de bende, ene Bujar C., huurde samen met zijn vriendin Ilva A. onder schuilnamen de locaties waar de drugs geproduceerd werden. Er werd meteen voor een jaar betaald.

Bujar C. werd veroordeeld tot negen jaar cel. De rest van de bende, die in totaal uit acht leden bestond, kreeg straffen tussen drie en zes jaar. Daarnaast zullen ze een verbeurdverklaring moeten betalen die tussen de 8.800 en 105.000 euro zal liggen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

1 gedachte over “Albanese bende die cocaïne verkocht veroordeeld”

Plaats een reactie

Delen