Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Photonews)

Staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Photonews)

Uncategorized

Begrotingstekort zal dit jaar 38 miljard bedragen

Pieter Van Berkel

De Belgische begroting zal dit jaar 38 miljard euro in het rood gaan, dat is 5 miljard euro meer dan eerdere schattingen. Dat concludeert het jongste rapport van het monitoringcomité, waarover Het Laatste Nieuws en De Tijd berichten.

Het tekort wordt geschat op 37,83 miljard euro, ofwel 7,8 procent van het bbp. Vorig jaar verwachtte de regering-De Croo nog een tekort van 32,8 miljard euro, ofwel 6,8 procent van het bbp. Die berekeningen dateren van voor de de tweede coronagolf. Het monitoringcomité ging in februari al uit van een verslechtering met 3 miljard en dat is vijf maanden later opgelopen tot 5 miljard. Volgens De Tijd zijn het vooral de uitgaven van de deelstaten die ontsporen.

Het rapport van het monitoringcomité, een team van topambtenaren dat toekijkt op de evolutie van de overheidsfinanciën, vormt traditioneel het startschot van de begrotingsopmaak voor het volgende jaar. Deze keer laat de regering-De Croo er de zomervakantie over gaan.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

4 gedachten over “Begrotingstekort zal dit jaar 38 miljard bedragen”

  1. Het bewijs van goed bestuur is de begroting, en het bewijs van inzet is voor de vakantie deze rond krijgen. Deze VIVALDI regering besluit van deze begroting in het donkerrood pas NA de vakantie te behandelen… Luister niet naar mijn woorden maar kijk naar mijn daden is hier van toepassing

  2. Als De Bleeker de prijzen van de vaccins te grabbel kon gooien op het internet, kan zij ons dan ook haar berekening voor de bepaling van het begrotingstekort eens voorleggen ? Veel vertrouwen heb ik niet in dat mens.

Plaats een reactie

Delen