© VRT

© VRT

Uncategorized

Tom Waes maakt docureeks over geschiedenis van Vlaanderen

Pieter Van Berkel

Televisiegezicht Tom Waes is vorige week gestart met de opnames van ‘Het verhaal van Vlaanderen’, een historische documentairereeks – “doorspekt met historische re-enactments” -over Vlaanderen. De reeks werd gemaakt door De Mensen en is ten vroegste eind 2022 te zien op Eén.

De reeks wil de Vlaamse geschiedenis naar eigen zeggen “tot leven brengen” aan de hand van tien afleveringen die telkens inzoomen op een bepaalde historische periode, zoals de tijd van de Romeinen, de Guldensporenslag in de Middeleeuwen of de Bourgondische periode. Die geschiedenis wordt tastbaar gemaakt voor de kijker aan de hand van historische re-enactments en “innovatieve grafische technieken”. Daarnaast zal Tom Waes ook zelf op onderzoek gaan en met historici praten.

“Geschiedenis hoeft geen saaie materie uit stoffige boeken te zijn, maar kan mensen echt meeslepen” , zegt Waes.“Ik heb zelf tijdens de voorbereidingen van dit programma al veel opgestoken en stond versteld van sommige verhalen. Ik ben er zeker van dat de kijker die verwondering ook zal voelen.”

“Het is iets helemaal anders om in een geschiedenisboek te lezen over de pest in de Middeleeuwen, dan om samen met Tom Waes te volgen hoe een doorsnee gezin er in die tijd door getroffen werd”, zegt showrunner Jesse Fabré.

Scholen en musea

Het is de bedoeling dat de reeks daarnaast gebruikt zal worden voor educatieve doeleinden. “We zijn volop in gesprek met steden, gemeenten en musea rond mogelijke samenwerkingen”, zegt Frederik Delaplace, CEO van de VRT. “We willen ook het onderwijs de kans geven om gebruik te maken van de reeks, om zo de lessen geschiedenis bevattelijker te maken.”

Het project wordt ondersteund door de Vlaamse regering. “Toen het productiehuis De Mensen met het idee kwam om een prestigieuze reeks over de geschiedenis van Vlaanderen te maken, was ik onmiddellijk enthousiast”, zegt minister-president Jan Jambon (N-VA). “Ik ben ervan overtuigd dat Tom Waes en alle andere castleden erin zullen slagen de Vlaming met dit verhaal in zijn of haar hart te raken. Het project krijgt dan ook de volle steun van de Vlaamse Regering. Ik kijk al uit naar de uitzendingen op Eén.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

3 gedachten over “Tom Waes maakt docureeks over geschiedenis van Vlaanderen”

  1. in een periode waarin de geschiedenis herschreven word heb ik hier toch bedenkingen bij, vooral als de staatspropagandamachiene achter de productie zit. palnws, regel maar al wat echte factcheckers

Plaats een reactie

Delen