Hongerstakers in de Begijnhofkerk in Brussel. Foto PhotoNews

Hongerstakers in de Begijnhofkerk in Brussel. Foto PhotoNews

Uncategorized

VN-rapporteur neemt poolshoogte van bezetting Begijnhofkerk door illegalen

Wijnand Meeus

Professor aan UC Louvain en speciaal rapporteur Mensenrechten en Extreme Armoede voor de Verenigde Naties (VN) Olivier De Schutter heeft vandaag een bezoek gebracht aan de Brusselse begijnhofkerk. De kerk wordt al een half jaar door ongeveer 200 illegalen bezet om verblijfspapieren af te dwingen. Sinds 47 dagen zijn ze zelfs in hongerstaking. De Schutter die in 2019 nog opkwam voor de Europese Ecololijst overweegt om een brief te schrijven naar de Belgische regering met de mededeling dat de mensenrechten worden geschonden.

De Schutter begon zijn bezoek met een oproep aan de hongerstakers om op een andere manier te protesteren. “Eén die hun leven niet in gevaar brengt”, klinkt het. Daarnaast vind hij dat de illegalen wel op een structurele betere manier beschermd moeten worden. “Ik ben gekomen om te zien of er nood is aan een officiële brief naar de Belgische regering vanuit de Human Rights Council van de VN”, vertelt hij. De Schutter bracht gisteren nog zijn steun uit aan de hongerstakers in een open brief. “De situatie is erger dan ooit tevoren. Mensen die al geen of beperkte toegang hadden tot veilig werk, behuizing en gezondheidszorg zijn door de coronacrisis nog meer in de wanhoop geduwd.”

Staatsecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Madhi (CD&V) blijft duidelijk voet bij stuk houden over de situatie. In geen geval zal er een collectieve regularisatie voor de illegalen plaatsvinden. Ook premier Alexander De Croo (Open Vld) is het akkoord met de beslissing van de staatsecretaris. Maar ook de hongerstakers blijven volhouden, ondanks de vele gewonden die vallen. Net voor het bezoek van De Schutter aan de Begijnhofkerk kwam een ambulance nog een hongerstaker ophalen.

“Nu vergeet De Standaard dat toch wel niet te vermelden”

Tom Van Grieken (Vlaams Belang) hekelt nog dat er sprake zou zijn van politieke inmenging. De Schutter is namelijk lid van Ecolo en kwam daar in 2019 zelfs nog voor op. “Moh! Nu vergeet @destandaard toch (ongetwijfeld toevallig) te vermelden dat VN-rapporteur De Schutter lid is en kandidaat was voor @ecolo“, schrijft de voorzitter van het Vlaams Belang in een Tweet. “En nu zegt hij als VN-rapporteur toch (ongetwijfeld toevallig) hetzelfde als Ecolo.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

8 gedachten over “VN-rapporteur neemt poolshoogte van bezetting Begijnhofkerk door illegalen”

  1. De notie “illegaal” betekent toch “onwettig residerend”, waarom wordt er dan niet consequent opgetreden tegen illegalen en hun collaborateurs, die meer bieden dan enkel “dringende medische hulp” ?

  2. Die collaborateurs of linkse idioten moeten aansprakelijk gesteld worden voor deze situatie , sluit ze op tot deze situatie opgelost is en moeten hun goederen aangeslagen worden om de schade te betalen , Dan zal dit circus rap opgelost zijn die linkse rakkers hebben overal waar ze actief zijn bloed aan hun handen !!

  3. De grootste fout ligt hem er hier aan, dat deze illegalen nu reeds 6 maanden hun gangetje mogen gaan ,die moeten allemaal na dag 1 worden opgepakt ,in gesloten centra steken en de herkomst opsporen ,dit was het goede signaal, voor alle andere misbruiken toestanden

  4. Zo gaan er nog duizenden komen, zeker als deze illegalen in hun opzet zullen slagen. Misschien moeten ze de volgende keer eens een moskee proberen te bezetten, voor Sammy Mahdi zal dat dan wellicht ook wat eenvoudiger worden.

  5. Hoeveel ” illegalen ” kunnen met de wedde van zo een ” VN-rapporteur ” ( werkten de nazi’s ook niet met ” rapporteurs ? ) repatrieren of ginder opvangen ? En indien deze volksvrrader iets inzat met het lot van derde wereldbewoners , ging hij ginder een project op poten zetten om die mensen te leren ter plaatse een menswaardig bestaan op te bouwen ( zoals de missionarissen vroeger ) , in plaats van hier het geld van de belastingbetaler te verkwanselen .

  6. Kan men niet zo vriendelijk zijn deze mensen naar de Groot Moskee in Brussel te verplaatsen? Zij zullen zeker met open armen door de Groot Mufti ontvangen worden. Of vergis ik me?

Plaats een reactie

Delen