Vlaamse Regering zonder VB kan enkel met drie van de vier Vivaldi-partijen

Vlaamse Regering zonder VB kan enkel met drie van de vier Vivaldi-partijen. Photonews

Cultuuroorlog

Harvard-professor krijgt kritiek omdat ze weigert “zwangere mensen” te zeggen in plaats van “zwangere vrouwen”

Anton Schelfaut

Carole Hooven, een professor aan de Amerikaanse universiteit Harvard, wordt beschuldigd van transfobie omdat ze weigerde te spreken over ‘zwangere mensen’ in plaats van ‘zwangere vrouwen’.

Hooven is professor evolutionaire biologie aan de universiteit van Harvard. In een interview met Fox News over genderneutraliteit verklaarde ze dat zij en haar collega’s steeds vaker aangespoord worden om genderneutrale termen te gebruiken. Zo moet ze spreken over ‘zwangere mensen’ in plaats van ‘zwangere vrouwen’, maar daar wil de professor niet in meegaan.

“Dat is nogal onmogelijk in het vak biologie. Wetenschappen zijn gebouwd op feiten. En het is een feit dat er twee seksen zijn: vrouw en man. En wat we produceren, maakt dat we tot een van de twee behoren. Produceer je eieren, dan ben je een vrouw. Produceer je sperma, dan ben je een man. Tegenwoordig lijkt het alsof biologie er niet langer toe doet, enkel hoe we ons voelen en identificeren lijkt nog belangrijk.”

Voornoemde uitspraken schoten in het verkeerde keelgat bij een collega aan hetzelfde departement. “Inclusief taalgebruik zoals ‘zwangere mensen’ toont respect voor iedereen die de mogelijkheid heeft om zwanger te worden, niet enkel cis vrouwen. Het is belangrijk dat studenten geneeskunde en biologie die inclusieve taal leren en kunnen hanteren.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

22 gedachten over “Harvard-professor krijgt kritiek omdat ze weigert “zwangere mensen” te zeggen in plaats van “zwangere vrouwen””

  1. “respect voor iedereen die de mogelijkheid heeft om zwanger te worden”, enkel vrouwen dus. Perfecte woordkeuze van Carol Hooven. Wie hier een probleem mee heeft kan misschien eens terug de basisbegrippen van de bioloigie gaat bestuderen.

  2. Jouw reacties zijn te gek voor woorden Liesbeth… Maar ieder heeft het recht zijn mening te verkondigen, hoe bizar ook.
    Kan je misschien enkele voorbeelden geven van de range tussen man/vrouw? Dan lopen er veel HET mensen rond ipv ze of hij? Hoe zijn de verhoudingen? Scheefgetrokken x)?

  3. Het is geen ‘mening maar keiharde medische wetenschap die je uiteraard zelf amper tegenkomt of je hebt zo’n kind of je bent arts. In mijn geval mij drank naar kennis. Natalie Anger “de vrouw” wordt dat allemaal beschreven.

Plaats een reactie

Delen