John Cleese. Foto Shuterstock

John Cleese. Foto Shuterstock

Cultuuroorlog

John Cleese produceert nieuwe televisieserie over ‘cancel culture’

Simon Segers

De legendarische, Britse komiek John Cleese zal binnenkort op Channel 4 een nieuw programma presenteren over ‘cancel culture’. In de documentaire zal hij onderzoeken waarom “een nieuwe woke generatie de regels wil herschrijven over wat wel en niet gezegd kan worden.”

In ‘Cancel me’ zal Cleese gesprekken voeren met verschillende personen die ‘gecanceld’ zijn. “Ik ben verheugd om op camera alle aspecten van de zogenaamde politieke correctheid uit te zoeken. Er zijn zoveel zaken die ik niet begrijp, zoals hoe het onbetwistbare idee om aardig te zijn tegen elkaar ‘ad absurdum’ is geëvolueerd “; aldus de komiek.

Fawlty towers

Vorig jaar nog werd een episode van Fawlty Towers verwijderd van een streamingdienst omdat deze “racistische scheldwoorden” zou bevatten. Cleese was hier niet mee opgezet: “Als je een personage onzinnige woorden laat spreken, dan verspreid je niet hun visie, maar spot je hiermee. (…) Als je dat niet kan inzien – als men te dom is om dat te snappen – wat kan men dan nog zeggen?

Een woord is geen woord

John Cleese liet ook in het verleden al verstaan dat hij vreest voor de gevolgen van de ‘woke-cultuur’ op het creatieve proces. “Als je constant moet nadenken over welke woorden je wel en niet mag gebruiken, verstik je de creativiteit. We moeten ons realiseren dat woorden afhankelijk zijn van hun context. Mensen met een zeer letterlijke geest denken dat een woord gewoon een woord is, maar dat is niet zo.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

12 gedachten over “John Cleese produceert nieuwe televisieserie over ‘cancel culture’”

  1. Heel juist wat de man beweerdt….Ala je al de creativiteit begint in te perken zal er geen “goeie” humor meer mogelijk zijn !! Zal nog een triestiger wereld worden….Het is al erg genoeg…John Cleese : Topacteur en heel intelligente man !!!

  2. Cleese is dan ook een van de weinigen die hierover al geruime tijd een standpunt wil innemen en terecht zich verzet tegen het woke gedoe.
    De wokers moeten eindelijk eens gaan beseffen in welke tijdperiode bepaalde programma’s gemaakt werden , en wat de (terechte) achterliggende gedachte van bepaalde uitsparaken waren. De kijkers van toen waren van een andere generatie, waarvan er velen de oorlog nog hadden meegemaakt. Tijden veranderen, de culturele geschiedenis uitgommen of verbannen is een regelrechte aanslag op onze vrijheid. Hopelijk krijgt Cleese veel gevolg van gelijkgezinden . Hoewel dat in het “politiek correcte” amusements wereldje eerder een uitzondering zal zijn. Jammer.

Plaats een reactie

Delen