De officiële Barbiecollectie voor de Olympische Spelen in Tokio. Foto Shutterstock

De officiële Barbiecollectie voor de Olympische Spelen in Tokio. Foto Shutterstock

Cultuuroorlog

Kritiek op Barbie omdat “inclusieve Tokio 2020-collectie” geen Aziatische pop bevat

Simon Segers

Op sociale media verschijnen vele boze commentaren op de nieuwe collectie van Barbie. De nieuwe reeks poppen ter ere van de Olympische Spelen bevat namelijk geen Aziatische pop, ondanks het feit dat het evenement in Japan plaatsheeft.

De Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel is eigenaar van het Barbie-merk. Naar aanleiding van de Olympische Zomerspelen in Tokio brachten zij een nieuwe collectie met vijf verschillende poppen uit. Elk van de poppen is voorzien van kledij en accessoires die verwijzen naar sporten die voor het eerst op de spelen aanwezig zijn. Het gaat hier over baseball, karate, klimsport, surfen en skateboarden. De poppen hebben verschillende huidskleuren, maar geen enkele heeft een Aziatische look. Volgens critici een gemiste kans

Noami Osaka

Mai Xiong, een lokale politica uit Michigan en Mong-vluchtelinge (een bergvolk uit China, Laos en Vietnam, red.) liet alvast op Twitter weten dat ze geen poppen zou kopen voor haar dochters. “In het geheel geen vertegenwoordiging”, klinkt het. Ook het plaatsvinden van de Spelen in Japan vinden de critici een extra reden tot verontwaardiging voor het ontbreken van een Aziatische pop. Enkele weken geleden bracht Mattel wel een Barbiepop uit van een tennisspeelster. Deze is gemodelleerd naar de Japans-Amerikaanse speelster Naomi Osaka. De pop was op enkele uren uitverkocht en is nog steeds niet beschikbaar.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

2 gedachten over “Kritiek op Barbie omdat “inclusieve Tokio 2020-collectie” geen Aziatische pop bevat”

Plaats een reactie

Delen