Dertien Brusselse gemeenten starten 2024 zonder begroting: “Gemeenten kunnen het financieel én bestuurlijk niet meer aan”

Mathias Vanden Borre tijdens de Brusselse gemeenteraad. Belga

Binnenland politiek

Meyrem Almaci (Groen) over kernuitstap: “Wij zijn geen dogmatici”

Anton Schelfaut

In een interview met De Morgen zegt Groen-voorzitster Meyrem Almaci dat de kernuitstap wordt uitgesteld als de bevoorradingszekerheid niet verzekerd is. “Wij zijn geen dogmatici”, klinkt het.

“Mijn partij gaat voluit voor de switch naar hernieuwbare energie. Dat is de toekomst”, benadrukt Almaci.“De kernuitstap in 2025 is een middel om daar te raken. Want hernieuwbare energie heeft investeringszekerheid nodig, en zolang er kerncentrales openblijven is die er niet.”

Daartoe wil de partij echter vervuilende gascentrales bouwen.“Ben ik daar een grote fan van? Nee. Zijn ze nodig? Ja, helaas wel, als tijdelijke overgangsmaatregel”, aldus de groene politica. “De wet op de kernuitstap dateert uit 2003, met een paars-groene federale coalitie. Sindsdien hebben opeenvolgende regeringen zonder groenen te weinig werk gemaakt van alternatieven. Daarom zijn er vandaag gascentrales nodig. Ook zonder volledige kernuitstap. Vijf van de zeven kerncentrales sluiten straks sowieso hun deuren, omdat ze te oud zijn.”

Dat is volgens N-VA een ramp voor het klimaat. “Wie zegt dat het zonder gascentrales kan, vergist zich. Er is geen alternatief. Of wil N-VA straks het licht uitdoen? Toen die partij in de regering-Michel zat, werd gesproken over de bouw van negen gascentrales om de sluiting van de kerncentrales op te vangen. Nu sta ik met grote ogen te kijken hoe diezelfde partij zegt dat twee à drie gascentrales bouwen een ramp is”, besluit Almaci.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

18 gedachten over “Meyrem Almaci (Groen) over kernuitstap: “Wij zijn geen dogmatici””

  1. Toch wel het is steeds hetzelfde u heeft niets geleerd , u heeft iets in uw kopke en het zal zo zijn u kan niet verder kijken dan uw neus lang is , wat vandaag is kan morgen anders zijn maar u vertrok met een plan en dat plan zal en moet integraal uitgevoerd worden al kan het de burgers gigantisch veel geld kosten , zelfs de effectieve bewezen shade aan lucht en milieu normen wuift u gewoon weg uw argumenten zijn op dit moment zo zwak onderbouwd en achterhaalt dat u de naam groen als vertegenwoordiger van de natuur beklad ,en geen eer aandoet dit is de zoveelste kans op rij die jullie verspelen om de natuur echt voorruit te helpen en het vertrouwen van de burger te winnen 2 banken voorruit 6 achteruit en zo eindig je op de kiesdrempel

  2. Groen geen dogmatici?Probeer aan die mensen maar eens uit te leggen dat voor hun utopie van een klimaatneutraal Europa grote delen van de rest van de wereld onder zware milieudruk staan,zowel wat ontginning als recyclage betreft.

  3. Een duurzaam en toekomst gericht energiebeleid is van wezenlijk belang om ons welvaart en welzijn te bezorgen en bovenal te bestendigen. Door een kluwen van bevoegdheden en het bewust verhinderen van Vlaamse autonomie, stevenen we af op een ecologische en economische catastrofe wat energie bevoorrading betreft. Bouw en investeer in nieuwe kerncentrales en streef naar kernfusie ipv verouderde technologieën te hanteren en alsnog kernenergie te importeren.

  4. Het is te hopen dat tegen 2024 of vroeger nooit meer gesproken wordt over Groen ,gedaan weg met die miserabele dwarsliggende pestpartij waar niemand voor gekozen had en door die rat van een Di Rupo er toch in geraakt was met hun vijf stemmetjes

  5. Er is geen enkele reden om uit kernenergie te stappen, geen enkele! Zelfs de Verenigde Naties zeggen nu dat we best in kernenergie investeren. En als we bij kernenergie blijven, hebben we die vervuilende gascentrales ook niet nodig. En daarnaast mag je gerust blijven doorwerken met windmolens en met zonnepanelen. Daar is niets op tegen. Dat is geen vervuilende energie, maar met windmolens en zonnepanelen zullen we er bijlange niet gaan komen, zeker niet als we iedereens auto afpakken en iedereen gaan verplichten om met een elektrische auto te rijden.

  6. Jef, je hebt het bij het rechte eind. Met dergelijke idiote voorstellen die dan nog hardnekkig als dogma worden aangehouden ondanks de wetenschappelijke bewijzen dat daardoor een zeer ernstige stap achteruit wordt gezet die wel eens echt fataal zou kunnen zijn (irreversiebel… ooit ven gehoord Almaci?) verliest groen zijn laatste geloofwaardigheid. Geen enkele burger met zin voor logica kan zulks goedkeuren. Het is de gril van Tinne die er schijnbaar privaatbelangen bij heeft en een hidden agenda heeft voor de burgers ($$$) om die kerncentrales kost wat kost te sluiten. De logica is precies het omgekeerde: meer kerncentrales om sneller tot een CO2-zero uitstoot te komen en te verhinderen dat die irreversiebele drempel worde bereikt. De wereld kan helaas geen CO2 surplus meer aan, zelfs niet voor 15-20 jaar. Elke stap in de omgekeerde richting getuigt van idiotie en wansmakelijk eigenbelang. GROEN op zijn best!

  7. Begrijpt die Almaci nog steeds niet dat ze door dergelijke idiote uitspraken bezig is de totale ondergang van haar groene partij te bewerkstelligen. Dat is pure zelfmoord! Bewijs is geleverd dat dit geen groene partij is maar een politieke partij waar postjes belangrijker zijn dan de welstand van de burgers. Eigenbelang is de onderliggende drijfveer en we weten allemaal waar die te vinden is. Wat een verschil met groen in Duitsland! Of gelijk waar elders… De edele doelstellingen van een groen beleid, waar wij allen naar streven, worden hier totaal vernietigd door de meest zinloze uitspraken van enkele heethoofden zoals Almaci. Tinne, Calvo en consoorten. Heeft die partij dan echt niemand aan boord die eens met logica en een beetje gezond verstand het beleid kan bijsturen en die kernuitstap vergeten? De wereld zit temidden een kruitvat en nu gaat groen daarin nog een beetje met vuur spelen…

  8. Eén van de kenmerken van Groen/Ecolo is dat het crypto communisten zijn.Crypto communisten zijn politici die de facto denken dat ze het grote gelijk in petto hebben.Groen hangt zijn wagonnetje aan Ecolo want dat zijn nog grotere fanatici en uitvinders van taksen en belastingen om hun bubbeldromen erdoor te drukken.Moest Groen en Ecolo geen unitaire fractie zijn dan haalde Almaci de kiesdrempel niet.Herinner u de absolute afgang van Calvo tijdens een debat op de VRT over de bedrijfswagens!Calvo werd hiervoor door Almaci gestraft en verkaste dan maar naar zijn Hollandse vrienden van Groen LINKS!!!!

  9. Geen dogmatici, m.a.w. ze gaan de bocht nemen inzake kernenergie!

    Alleen doodjammer en misdadig dat er intussen door hun houding tientallen jaren verloren gegaan zijn.
    België was in de jaren 70 een voortrekker op nucleair gebied, de toen opgebouwde expertise werd door de Groenen domweg weggegooid.
    De Groenen zijn geen dogmatici maar ezels met gigantische oogkleppen.

  10. Kerncentrales te oud? In andere landen wordt de licentie om open te blijven verlengd tot 60 en zelfs tot 80 jaar.
    Groen was de beslisser van de kernuitstap. Dat alle leden van Groen en Ecolo de CRM subsidies zelf betalen, en laat andere burgers met rust.

Plaats een reactie

Delen