Foto Shutterstock.

Foto Shutterstock.

Uncategorized

Neanderthaler in Duits museum krijgt donkerdere huid

Simon Segers

Een bekende levensechte figuur van een neanderthaler in een Duits museum in Mettman krijgt een donkerdere huid alvorens opnieuw tentoongesteld te worden. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat dit een meer correcte weergave is van de mensensoort.

Het Neanderthalermuseum in Mettman, een stad ten oosten van Düsseldorf, ligt vlakbij de eerste vindplaats van de neanderthaler. Deze mensensoort werd midden 19e eeuw ontdekt in het Neandertal en leefde samen met de moderne homo sapiens. Beide soorten vermengden, waardoor ook bepaalde hedendaagse populaties nog neanderthalergenen hebben.

In het museum stond een realistisch beeld van een oude neanderthaler. De directie heeft echter besloten om de lichte huidskleur van de man in te ruilen voor een meer donkere. Wetenschappers nemen aan dat de moderne mens pas in de laatste 7.000 jaar in bepaalde regio’s een lichtere huidskleur heeft ontwikkeld. Aangezien de neanderthaler hiervoor leefde zou dit bij deze soort niet anders geweest zijn. Het beeld keert in oktober terug naar de permanente expositie.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

14 gedachten over “Neanderthaler in Duits museum krijgt donkerdere huid”

  1. Dus het prototype van de mens had eerder een donkere huid, het afgewerkte eindproduct een blanke huid? Deze stelling is toch een regelrechte racistische belediging voor onze gekleurde medemens? Dit kan de BLM toch niet toelaten?

  2. Er werd vastgesteld dat de Neanderthaler even intelligent was als de moderne mens, zijn schedelinhoud was zelfs groter. We hebben er ook 2-4% DNA van overgehouden gezien de moderne mens gepaard heeft met Neanderthalers. Vandaag zijn we dus een mengproduct behalve de zuivere subsahara Afrikanen, die hadden er geen contact mee. Men stelt dat de Neanderthalers roodbruin haar hadden, eventueel ook donker haar. Maar ze zouden ook sproeten gehad hebben, dat kan dan toch weer enkel met een bleke huid toch? Over oogkleur heb ik niets gelezen, maar dat was wellicht roodbruin.

Plaats een reactie

Delen