Illustratief. Foto Shutterstock

Illustratief. Foto Shutterstock

Uncategorized

Privéjet vol cocaïne onderschept

Wijnand Meeus

Voor het eerst werd een privéjet vol cocaïne onderschept die onderweg was naar België. In totaal werden 24 reiskoffers, goed voor 1.300 kilogram, onderschept. Totaalplaatje: 65 miljoen euro. “Een primeur voor ons land”, klinkt het bij politiedirecteur Marc Vancoillie. “Maar dat wil niet zeggen dat het niet al eerder gebeurde.” De politie gaat nu onderzoeken of er extra maatregelen nodig zijn.

Op sociale media circuleert een filmpje van de Braziliaanse politie waarin een vondst van 1.300 kilogram cocaïne wordt bekendgemaakt. Daarop wordt getoond hoe een politieman in een privéjet op de tarmac in Fortaleza een reiskoffer opent. Er zit een groot wit pak in. De politieman betast de inhoud. Vanop een lederen vliegtuigstoel kijkt een crewlid beteuterd toe. De piloot staat naast hem. Intussen ploft de politieman een scherp mes in het pak.

(Lees verder onder de tweet)

https://twitter.com/AguiarEdil/status/1423004187533656070

“Als het blauw wordt, is het cocaïne”, klinkt het. Na enkele druppeltjes roept hij al: “Het ís cocaïne! Niemand verlaat nog dit vliegtuig.” Na de ontdekking bleek dat er nog 23 andere reiskoffers vol met drugs aan boord waren. Het boordpersoneel van het vliegtuig dat uit Brazilië kwam en naar Zaventem vloog werd allemaal opgepakt. Een Spanjaard en vier Turkse crewleden werden ondervraagd.

“Een primeur voor België”

“Cocaïne transporteren via een privévliegtuig is een primeur voor België”, zegt Marc Vancoillie van de directie Zware en Georganiseerde Criminaliteit van de federale politie. “Dat het nu voor het eerst is vastgesteld, betekent echter niet dat het nog niet vaker is voorgekomen. We hebben daar gewoon geen duidelijkheid over. Het is bekend dat kleine sportvliegtuigjes en privéjets courant worden gebruikt om drugs van productielanden zoals Peru en Colombia over te vliegen naar een transitland zoals Brazilië. Daar gaat de coke dan op schepen. Maar dat is heel specifiek voor Zuid-Amerika. Volgens de statistieken zijn er amper gevallen bekend van privéjets met drugs op intercontinentale vluchten naar Europa.” 

“We zullen moeten bekijken of er extra maatregelen nodig zijn”, sluit hij af. “Er is een afzonderlijke grenspost voorzien voor privéjets die van buiten de Schengenzone komen. Maar het is de eerste post die sneuvelt als er voor de controles van gewone passagiersvluchten te weinig politie is. Er is ook een lokaal van de douane om bagage te controleren, maar daar is doorgaans weinig volk te zien. En dat is dan nog op een nationale luchthaven. Die privévliegtuigen landen natuurlijk ook op regionale luchthavens zoals Wevelgem en Deurne.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

2 gedachten over “Privéjet vol cocaïne onderschept”

Plaats een reactie

Delen