Annelies Verlinden (Photonews)

Annelies Verlinden (Photonews)

Uncategorized

Regering vraagt in burgerbevraging of federaal niveau voorrang moet krijgen op deelstaten

Pieter Van Berkel

Burgers ouder dan zestien zullen zich via een massale burgerbevraging van de federale regering kunnen uitspreken over de Belgische staatsstructuur. Dat schrijft De Standaard.

Aan de hand van de openbare aanbesteding die vrijdag verscheen, wordt duidelijk hoe de burgerbevraging van de federale regering er concreet gaat uitzien.

Oorspronkelijk werd gemikt op september voor de bevraging. Die deadline is verschoven naar december. Elke burger ouder dan zestien kan zich zes ­weken lang uitspreken over zes verschillende thema’s, die ook een hele reeks politiek gevoelige vragen bevatten. 

Zo zal gevraagd worden of er een voorrangsregel moet komen voor federale regels op deelstatelijke, eventueel tijdens crisissituaties. Er zal ook worden gevraagd naar de financiering van ons federalisme. Samenwerkingsfederalisme vormt het derde luik, met de vraag hoe het beleid tussen de bevoegdheidsniveaus geharmoniseerd kan worden.

Versterking van de democratie is het vierde thema. Tot slot zullen de burgers zich ook kunnen uitspreken over de rechten en vrijheden die opgenomen zijn in de grondwet en over de werking en samenstelling van het Grondwettelijk Hof. De inhoud van een zesde thema staat nog open.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

10 gedachten over “Regering vraagt in burgerbevraging of federaal niveau voorrang moet krijgen op deelstaten”

  1. Gegarandeerd dat de vragen suggestief genoeg opgesteld zullen worden en resultaten desnoods wat aangepast door deze regering. Wie gelooft die nog? We zullen echte resultaten pas kennen na volgende verkiezingen. Enige dat echt telt omdat ook enige dat (nog) niet gemanipuleerd kan worden.

  2. Truken van de foor.
    Het is op dergelijke slinkse manier dat types zoals Erdogan ook zijn volk manipuleerde om meer macht naar zich toe te trekken.
    1 Je kan mensen wel degelijk manipuleren door de manier waarop vragen worden gesteld. Vraag het maar eens aan een mentalist.
    2 Waarom zou je dan ineens geen verkiezingen houden? Dan geven de mensen de macht aan zij die wél visie hebben.
    3 Enkel als de uitkomst hen zint, zal er rekening mee worden gehouden. Als dat niet zo is, kunnen ze weer zeggen dat ze het signaal van de burger is gehoord, maar dat de burger het niet goed begrepen heeft.
    Ook zal men in dat geval verklaren dat dergelijke bevraging geen grondwettelijk instrument is waarbij zij zich met het resultaat moeten verbinden.

    Dit lijkt dus ogenschijnlijk een mooi democratisch gebaar, maar dat is het niet. Men gaat het publiek manipuleren. De regering en de partijen die er deel van uitmaken, spelen met vuur. Ze plaveien het pad voor extremisten.

    Naast het democratisch deficiet die in België reeds een feit is, gaat men ons nog meer verknechten vanuit een ivoren torentje.
    Besef dat dit het werk is van OVLD, Vooruit, Groen, CD&V en de Waalse partijen. Dit zijn allemaal kleine partijtjes, die in Vlaanderen géén meerderheid hebben!
    Zij zijn verantwoordelijk voor de (communistisch getinte) politiestaat waarin we stilletjesaan leven. Waar is de vrijheid blijheid?

  3. waarom moeten er dan nog verkiezingen gehouden worden,dit is een vorm van een referendum waarvan de uitslag niet bekend zal worden als die negatief is voor de vivaldioten en te positief voor NVA-VB.Dit wordt nog lachen geblazen en groen geblazen voor de vivaldioten.Jammer dat mooie Annelies haar gewicht in de cdv weegschaal werpt,ze is te mager.

  4. Generaal Charles de Gaulle organiseerde(bindende) referenda. Dat kan natuurlijk niet in de autocratische staat België met Vivaldi dictators. Sjoemelen en vervolgens verkopen als witgewassen.

  5. Daar is hem om te doen, om nog voor 2024 dit door de strot van de Vlaming te duwen. Vlaamse politiekers blijven zichzelf verrijken via Belgisch systeem door Vlaams geld uit te delen aan Brussel en Wallonistan.

  6. Zij die denken dat het Vlaams Belang nog een kans zal maken in 2024 zullen bedrogen uitkomen. De linkse vivaldi dictatuur zal tegen dan wel gezorgd hebben dat het Vlaams Belang, zelfs indien ze winnen met een verpletterende meerderheid, uitgesloten kan worden of nog erger, gedwongen wordt tot verdwijnen.

  7. vragen stellen en antwoorden krijgen:
    Dominikaan zegt tijdens het brevieren tegen een eveneens brevierende Jezuïet die een sigaar rookt:
    ” Ik heb de Paus gevraagd of ik mag roken tijdens het brevieren, en hij zei dat ik niet mocht”.
    ” ik heb hem gevraagd of ik tijdens het roken mocht brevieren en het mocht.”

Plaats een reactie

Delen