Ariel Lopez, CEO en medeoprichter van Knac. Foto Twitter

Ariel Lopez, CEO en medeoprichter van Knac. Foto Twitter

Cultuuroorlog

Technologiebedrijf wil “discriminatie van vrouwen en kleurlingen op de arbeidsmarkt” tegengaan met AI

Simon Segers

Knac is een technologiebedrijf dat opereert vanuit Atlanta. Aan de hand van artificiële intelligentie willen zij discriminatie op de arbeidsmarkt tegengaan. Zij zijn overtuigd dat sollicitaties fundamenteel herbekeken moeten worden. “Het gaat over meer dan evaluaties en kwalificaties. Het gaat over het heruitvinden van het rekruteringsproces.”

Ariel Lopez is CEO en medeoprichter van Knac. Haar bedrijf belooft met de hulp van artificiële intelligentie vooringenomenheid bij aanwervingen tegen te gaan. Op deze manier zouden niet alleen vaker de juiste mensen voor de juiste job worden gerekruteerd, maar ook “minder ‘people of color’ en vrouwen worden uitgesloten”.

“Menselijk element”

“Ikzelf heb niet alleen discriminatie ervaren, maar ook micro-agressies omdat ik een zwarte latina ben”, aldus Lopez. De software die Knac gebruikt heeft naar eigen zeggen ook een “menselijk element”: “We pakken een proces aan dat zeer manueel is en om die reden ook vol bias zit en we automatiseren dit. We implementeren tegelijk een menselijk element.” Het is niet duidelijk wat bedoeld wordt met dit element, hoewel het duidelijk is dat Lopez wil focussen op het tegengaan van discriminatie. Zij liet ook geen twijfel bestaan dat de technologie zorgt dat ‘people of color’ en vrouwen meer kans hebben om te worden aangenomen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

Plaats een reactie

Delen