(Shutterstock)

(Shutterstock)

Cultuuroorlog

Amerikaanse schooljuf neemt ontslag vanwege woke schoolbeleid

Sonja Dahlmans

Schooljuf Laura Morris heeft in het openbaar haar ontslag ingediend en hekelt het onderwijzen van de omstreden ‘critical race theory’ op haar school.

De jonge, christelijke vrouw uit Virginia leest zichtbaar aangedaan een brief voor met daarin haar ontslag aan de directie van de school. Zij zegt daarin dat zij tijdens de zomervakantie worstelde met haar geweten, omdat zij wist dat zij bij de start van het nieuwe schooljaar weer politieke ideologieën zou moeten promoten die in strijd zijn met haar geloof.

Zo werd haar tijdens een bijscholingscursus verteld dat witte, christelijke vrouwen zonder fysieke beperkingen momenteel de macht hebben op de school en dat “dit zou moeten veranderen”.

“Jullie hebben zeer duidelijk gemaakt dat jullie mij en andere leraren hier niet meer op waarde schatten”, zei Morris tegen de directie. “Ik stop met mee te werken aan jullie beleid. Ik stop met nog langer naar dergelijke trainingen te gaan en ik stop ermee een tandwiel in de machine te zijn die een sterk gepolitiseerde agenda door moet drukken tijdens mijn lessen aan onze leerlingen.”

Ouders, andere leraren en stadsgenoten hadden in het verleden ook al bezwaar gemaakt tegen wat zij als indoctrinatie op de school beschouwen. Deze omvatte onder andere de zogenaamde ‘critical race theory’ die mensen op basis van huidskleur, gender of seksuele voorkeur indeelt in twee groepen; onderdrukkers en onderdrukten.

Ook andere aspecten van de woke-ideologie zouden onderdeel uitmaken van het leerplan van de school. Zo moesten leraren de leerlingen met het persoonlijk voornaamwoord van hun voorkeur aanspreken. Volgens Morris had de school de deuren gesloten om zo publiek buiten de deur te kunnen houden, goed wetende dat er bij velen weerzin bestond tegen het leerplan. l

De vrouw zegt ook dat leerkrachten een formulier hadden ontvangen dat zij konden invullen wanneer ze een collega iets hoorden zeggen dat tegen het beleid van de school inging en dat tegengestelde meningen niet welkom zijn op de school. Zij verklaarde zeker te zijn ergens anders een nieuwe job te kunnen vinden. Ze kreeg intussen een nieuwe baan aangeboden op een christelijke privéschool.

Loudoun County middelpunt van culture war

In mei werd een leerkracht lichamelijke opvoeding, Tanner Cross, tijdelijk op non-actief gezet toen hij aangaf ook niet mee te zullen werken aan het aanspreken van leerlingen met hun gewenste persoonlijk voornaamwoord. “Ik geef om mijn leerlingen, maar ik zal nooit tegen ze liegen wat daarvan ook de consequenties zijn”, zei Cross. “Ik ga niet bevestigen dat een biologische jongen een meisje kan zijn of vice versa. Dat gaat in tegen mijn religie. Ik ben leraar, maar bovenal dien ik God.”

Hij maakte deze opmerkingen tijdens een publiek debat als privépersoon en niet op de school waar hij werkte. Daarom gebood een rechter dat de school zijn schorsing weer ongedaan moest maken. De school tekende hier vervolgens bezwaar tegen aan, maar de rechter stelde Cross in het gelijk en herhaalde het eerdere oordeel zijn recht zich publiekelijk uit te spreken ernstig was geschonden.

Loudoun County, Virginia, waar beide zaken zich hebben afgespeeld, kreeg al eerder in de Verenigde Staten landelijke bekendheid vanwege een protestactie van ouders tegen het leerplan dat in de scholen wordt gebruikt. In een video is te horen hoe ouders expliciet materiaal uit schoolboeken voorlezen. Daarin wordt bijvoorbeeld huiselijk geweld getoond, maar ook zeer gedetailleerde seksuele handelingen zijn erin opgenomen. Een van de ouders zegt dat zelfs volwassenen dit taalgebruik en de expliciete beelden ongemakkelijk zouden vinden, laat staan jonge kinderen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

4 gedachten over “Amerikaanse schooljuf neemt ontslag vanwege woke schoolbeleid”

  1. ““Ik ga niet bevestigen dat een biologische jongen een meisje kan zijn of vice versa. Dat gaat in tegen mijn religie. Ik ben leraar, maar bovenal dien ik God.”
    Nochtans maakt die ‘god’ nogal wat fouten en bij de leraar een paar vijzen vergeten.

Plaats een reactie

Delen