Een album van Asterix. Foto Shutterstock

Een album van Asterix. Foto Shutterstock

Cultuuroorlog

Boekverbranding van Kuifje en Asterix wegens “negatieve stereotypes” van Indianen in Canada

Simon Segers

In de provincie Ontario in Canada zijn 5000 boeken en strips, waaronder Asterix en Kuifje, verbrand en begraven door een schoolbestuur. Zij zijn van oordeel dat deze publicaties negatieve stereotypes verspreiden.

De boekverbranding vond plaats in de bibliotheken van het katholieke schoolbestuur, welke 30 verschillende Franstalige scholen in het zuidwesten van Ontario vertegenwoordigt. Zij hebben de as van de boeken gebruikt als meststof voor een boom, om symbolisch het negatieve in het positieve om te zetten.

Seksuele wilde

Concreet verwijt het schoolbestuur dat het album ‘Kuifje in Amerika’ uit 1931 de Amerikaanse Indianen negatief en foutief afbeeldt. Zo kan bijvoorbeeld de term ‘roodhuid’ volgens hen niet door de beugel. Het album ‘De zonnetempel’ werd uit de rekken gehaald. In ‘Asterix en de Indianen’ wordt een vrouwelijke Indiaan verliefd op Obelix. Volgens Suzy Kies, de onderzoekster die de zogenaamde problematiek heeft aangekaart, is het personage met diepe decolleté en minirok een stereotype van een ‘seksuele wilde’.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

11 gedachten over “Boekverbranding van Kuifje en Asterix wegens “negatieve stereotypes” van Indianen in Canada”

  1. De Canadeezen moeten het bezette land verlaten en teruggeven aa de oorspronkelijke bewoners. Het schoolbestuur van Ontario voorop.

    De Grondwet uit 1982 erkent het bestaan van drie grote groepen inheemse volkeren in Canada: de First Nations (ooit “indianen” genoemd);
    de Inuit (vroeger bekend onder de naam Eskimo’s), die de eerste inheemse volkeren waren in Canada;
    en de Métis, die zich vormden na de oprichting van Canada.

    De rest zijn bezetters als we het gedachtengoed van dit schoolbestuur consequent doortrekken.

  2. Hebben zij nu geen miljoenen indianen vermoord en in reservaten gezet , vandaag worden verdwijningen nog steeds niet seieus genomen en niet onderzocht als het om indianen gaat , en zij gaan nu protesteren door stripboeken te verbranden , wat een excuus Truus en ondertussen vind men het ene massa graf na het andere , idioten.

Plaats een reactie

Delen