(Shutterstock)

(Shutterstock)

Cultuuroorlog

Britse rechter: “Vrouwen ‘grieten’ noemen is ronduit seksistisch”

Pieter Van Berkel

Volgens een Britse rechter is vrouwen ‘grieten’ noemen “ronduit seksistisch”, zelfs als het als grap bedoeld is. Een investeringsbankierster van Barclays had de rechtszaak aangespannen nadat haar baas het woord herhaaldelijk in de mond nam.

Anna Anca Lacatus beschuldigde haar baas James Kinghorn ervan haar te blijven omschrijven als “bird” (‘griet’ nvdr.), ondanks haar vraag om ermee te stoppen. Ze liet Kinghorn ook weten dat de term haar ongemakkelijk liet voelen.

Kinghorn verdedigde zich door te stellen dat het woordgebruik als grap bedoeld was. Volgens rechter John Crosfill was het echter “dwaas” om te denken dat iemand de term grappig zou vinden.

“Het gebruik van de uitdrukking ‘griet’ was een misplaatst gebruik van ironie dat onopzettelijk aanstoot gaf”, zei Crosfill. “Wij aanvaarden dat toen hij hierop werd gewezen, hij uiteindelijk de boodschap begreep en ophield grappig te proberen te zijn. Wij achten het aannemelijk dat het enige tijd heeft geduurd voordat mevrouw Lacatus voldoende bot was om de boodschap te laten aankomen. De taal is ronduit seksistisch, of het nu om misplaatste ironie ging of niet.”

Lacatus klaagde ook dat Barclays geen rekening hield met haar verzoek om aangepaste werktijden vanwege haar endomtriose en angstgevoelens. Er werd vaak van haar verwacht dat ze na 19u doorwerkte. Volgens de rechter werd ze gediscrimineerd omdat de werkgever haar werkschema niet wilde aanpassen. De vrouw werd in 2019 ontslagen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

8 gedachten over “Britse rechter: “Vrouwen ‘grieten’ noemen is ronduit seksistisch””

  1. Als een overste dat doet tegenover een ondergeschikte is dat inderdaad denigrerend. Dat de Pakistaanse gemeenschap eveneens denigrerend doet tegenover vrouwen heeft daar toch niks mee te maken dacht ik zo. Dat is als beweren dat je niks mag zeggen van ene die 20km te snel rijdt omdat een ander 30km te snel rijdt. Het zijn alle twee overtredingen. Als je natuurlijk bedoeld dat die 30km te snel reed niet gestraft wordt omdat die bvb transgender is en die 20 km te snel reed wel gestraft wordt omdat hij een oude witte heteroman is dan heb je natuurlijk weer wel een punt.

  2. die grietjes lopen kort gerokt rond zodat bouwwerkers naar hen kunnen fluiten,de normaalste zaak van de wereld,en dan gaan ze giechelend nog eens terug komen om de mannen van hun werk te houden,zo zijn ze.Gritjes en we houden er zo van,we laten ons erdoor bedotten waar we bij staan

Plaats een reactie

Delen