(Shutterstock)

(Shutterstock)

Cultuuroorlog

China verbant “verwijfd gedrag” om mannelijkheid bij jongens te promoten

Carl Deconinck

De Chinese overheid haalt vrouwelijke mannen van televisie en geeft tv-zenders de opdracht om de “cultuur van de revolutie” in China te promoten. De communisten willen zo de officiële moraliteit versterken.

President Xi Jinping  roept op tot een “nationale herbronning” met meer controle voor de communistische partij over alle lagen van de maatschappij. Bedrijven en het volk worden aangespoord om hun visie gelijk te stellen met de partij, die pleit voor een sterker China en een gezondere samenleving.

Zo verminderde de partij toegang tot computerspelletjes en wil ze ook de “ongezonde aandacht” voor beroemdheden ontmoedigen. De kinderen van beroemdheden mogen ook niet meer zomaar op tv komen. Artiesten die de “publieke orde verstoren” of “geen moraliteit” hebben worden beter ook vermeden. Tv-zenders moeten “resoluut een einde maken aan mietjes (‘niang pao’) en andere abnormaliteiten“.

De Chinese overheid is vooral bezorgd over de populariteit van K-pop. Dat muziekgenre waaide over van Zuid-Korea en is erg in trek bij jongeren. Het wordt gekenmerkt door jonge zangers met een erg vrouwelijke uitstraling. Dat zou de mannelijkheid van de Chinese jeugd kunnen ondermijnen, vreest de overheid.

Maar ook “vulgaire internetberoemdheden” en de bijhorende bewondering voor rijkdom en beroemdheid moeten vermeden worden op televisie. In plaats daarvan moeten programma’s “ijverig de waardevolle traditionele Chinese cultuur, de revolutionaire cultuur en de gevorderde socialistische cultuur bevorderen“.

Ook op internet

Naast televisie wordt ook internet meer aan banden gelegd. Omdat de overheid vindt dat de grote internetbedrijven te groot en onafhankelijk werden, komen er nu maatregelen ter beteugeling van monopolievorming , meer data-beveiliging en andere acties gericht op internetbedrijven die zich inlaten met games en sociale media of e-commerce. Kinderen onder de 18 zouden niet meer dan drie uur per week mogen gamen online en ook niet meer op schooldagen.

De effecten zouden al van kracht zijn. Weibo Corp heeft naar verluidt al duizenden accounts verwijderd en een populaire actrice, Zhao Wei, is ook van heel wat platformen gehaald, zonder uitleg. Zelfs uit de aftiteling van films en tv-series waar ze in acteerde is ze verdwenen. Vermoedelijk gebeurde dit omdat ze “onpatriottische zaken” deed, zoals samenwerken met een Taiwanese acteur. Ook actrice Zheng Shuang kreeg een boete van bijna 40 miljoen euro. Officieel wegens belastingontduiking, maar de achterliggende reden is omdat ze meer een positief rolmodel moet zijn.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

29 gedachten over “China verbant “verwijfd gedrag” om mannelijkheid bij jongens te promoten”

  1. Zucht, wat is er mis met Europese communisten? Niemand zegt dat ze de goede visie die er is, ook moesten vergooien… Maar ja, liberaal katholiek of socialist allen verkopen ze hun ziel door de machtsgeilheid…

  2. dat moet hier ook gebeuren,geen verwijfde mannen,geen ombouwing op kosten van de SZ.Discipline moet opnieuw ingevoerd worden ,respect voor onderwijzend personeel ,politie en hulpverleners op straffe van zware straffen en hoge boetes.Orde en recht moet opnieuw het doel worden,anarchistenen het linkse-woke leidt alleen maar tot armoede en criminaliteit,ik wil ’s avonds opnieuw ongestoord kunnen kuieren op straat of in een parkje zonder angst om beroofd te worden

  3. Zoiets vind ik wel een verademing. Ach we nemen onszelf veel te serieus. Enige ironie, zelfspot, het werkt enorm bevrijdend. We zijn het vergeten beste Werner. Goed dat je er ons aan herinnert.

  4. Bij wijze van boutade zeg ik wel eens dat je homo of lesbisch moet zijn om aan de slag te kunnen bij de VRT. Het is volgens mij zelfs een vereiste. Uiteraard is dit overtrokken, maar ja, waar rook is, is vuur. Overigens geen kwaad woord over de professionaliteit van de geprefereerde werknemers van de VRT. En uiteindelijk is dat wat telt.

  5. Gaat de linkse EU nu ook verontwaardigt reageren zoals tegen Orban ? denk het niet zijn daar te laf voor, en weten ook dat China hun als woke en platte zonder ruggengraat ziet , waar graaien hun enigste kwaliteit is !!

  6. @liesbeth
    Communisme is links mevrouw, dus jullie natte droom, VB staat voor vrijheid en vrije meningsuiting.
    Dus al wie stemt op links is dus voor communisme, zie het oude USSR, DDR, het hedendaagse China, Noord-Korea, waar alle vrijheden ontnomen worden, en wat ze hier nu ook bezig zijn onder het mom van Corona…, Het Cordon Sanitaire is nog zo iets communistisch.
    De enige oplossing is dat het volk veel meer inspraak zou moeten hebben, veel minder ministers e.d., dat zou pas eerlijk zijn.

  7. Lieve Justice

    De Communistische Partij van China is “rechtser” dan het Vlaams Belang.
    Ik weet het, je gelooft mij niet. Maar kijk het eens goed na:
    – China is beste maatjes met Hongarije Viktor Orban en mer Servie Aleksandar Vučić, Filippijnen Rodrigo Duterte, … De lijst is eindeloos. Allemaal “dictators” volgens de EU en onze media.
    – China is in zijn economisch beleid bijzonder conservatief, geen eindeloos bijdrukken van geld.
    – China heeft gesloten grenzen. Potdicht. Enkel wie kan bijdragen aan de economie of maatschappij komt er in.
    – China is erg nationalistisch. Eén blok. Sterker dan het Vlaams Blok.
    – enzovoort. Ik heb hier een lijstje met 22 punten om aan te tonen dat de CPC rechts van het VB staat.
    .
    .

    Laat je niet zo zot maken door onze leugenmedia. Denk zelf eens na, zoek de waarheid niet bij de VRT.

Plaats een reactie

Delen