Gavin Newsom (Shutterstock)

Gavin Newsom (Shutterstock)

Uncategorized

Democratische gouverneur Californië wint met gemak herroepingsverkiezing

Pieter Van Berkel

De Californische gouverneur Gavin Newsom (Dem.) kan aanblijven. Een grote meerderheid van de kiezers in de staat stemde ‘nee’ in een herroepingsverkiezing.

Volgens de laatste cijfers – met 65 procent van de stemmen geteld – stemde bijna twee derde van de kiezers tegen het ontslag van Newsom. De voormalige burgemeester van San Francisco werd in 2018 met ruime meerderheid (62 procent van de stemmen) verkozen tot gouverneur van Californië. De staat geldt als links bastion en een van de staten waar de Democraten traditioneel het meeste aanhang hebben.

Eerder dit jaar slaagden ontevreden burgers en Republikeinen erin om een herroepingsverkiezing te organiseren om Newsom te laten vervangen. Daarvoor moest men minstens 1,5 miljoen handtekeningen verzamelen, goed voor minstens twaalf procent van de kiezers van de laatste verkiezingen.

Hun onvrede was voornamelijk gericht tegen de strenge coronaregels die door Newsom werden uitgevaardigd. Ook de hoge belastingen, toenemende criminaliteit en de schrijnende daklozenproblematiek werden aangevoerd als argumenten om Newsom te vervangen. Het afgelopen jaar trokken heel wat mensen weg uit Californië, onder meer naar Texas.

De voornaamste uitdager van Newsom, de conservatieve talkshowpresentator Larry Elder, gaf zijn nederlaag dinsdagavond toe. “Laten we nederig zijn in deze een nederlaag. We hebben misschien de slag verloren, maar we gaan de oorlog winnen”, zei hij tegen zijn aanhang.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

7 gedachten over “Democratische gouverneur Californië wint met gemak herroepingsverkiezing”

  1. sommige mensen kregen tot wel 3 mail ballots in de bus. Men mocht thuis zelf een stembrief printen. Geen ID of handtekening controle. Vele republikeinen kregen te horen dat ze niet meer konden stemmen omdat ze schijnbaar al gestemd hadden. En ook nu weer werden honderden stembrieven door enkele personen opgehaald en in de bussen gedropt. Kortom, net zoals met de presidents verkiezing hebben de democraten weer gewonnen door bedrog.
    Indien in Europa de verkiezingen op dergelijke wijze zouden verlopen, zouden alle politici moord en brand schreeuwen, maar nu gebeurt het in de VS en de europese politici zwijgen, net zoals de pers.

  2. Directe democratie of rechtstreekse democratie is een staatsvorm waarbij burgers zelf direct invloed uitoefenen op het wetgevingsproces. Dit staat los van de verkiezing van een gouverneur (bestuurder) van een deelstaat of provincie. De essentie van een democratie vereist dat het volk/kiezer rechtstreeks zijn leiders/bestuurders en afgevaardigden verkiest. In de fake democratie België en Vlaanderen wordt de volkswil gemuilkorfd en vervangen door de dictatuur van de particratie. Gouverneurs worden niet verkozen door het volk maar benoemd door een handvol politici cumulards in donkere achterkamers alwaar politieke mandaten onderling verkaveld worden.

  3. Ik wens al degenen die voor het behoud van deze gouverneur stemden nog veel plezier met zijn coronafascisme en zijn laksheid jegens criminelen toe. De Californische ondergang is al decennia bezig, maar zo te zien heeft Jan Modaal er nog niet genoeg van. Wie zich kwetst moet maar bloeden. En dat het intelligentere deel van de bevolking naar Texas verjaagd wordt zal de Westkust van de VS nog sneller in totale armoede, corruptie en criminaliteit storten.

Plaats een reactie

Delen