N-VA in Wallonië doet denken aan Toon Van Overstraeten

Bart De Wever. Photonews

Uncategorized

Econoom Stijn Baert: “Wallonië voert niet de nodige hervormingen door, omdat het Vlaanderen heeft”

Anton Schelfaut

In De afspraak op vrijdag pleit arbeidseconoom Stijn Baert (UGent) voor een staatshervorming die duidelijker is inzake bevoegdheden. Die moeten volgens hem ook gekoppeld worden aan duidelijke verantwoordelijkheden.

Baert meent dat de staatshervormingen het moeilijk hebben gemaakt om te achterhalen wie waarvoor verantwoordelijk is. “Je hebt bevoegdheden langs de ene kant, maar je hebt ook verantwoordelijkheden langs de andere kant. Het probleem is dat men gewoon naar elkaar aan het wijzen is”, hekelt hij.

Volgens Baert lijdt Wallonië aan de ‘Hollandse ziekte’. “Als een bepaalde sector in de economie het goed doet, kan dat soms ten koste zijn van een andere sector”, legt hij uit. “Ik zie in heel veel problematieken dat Wallonië een beetje blijft zitten en niet de nodige hervormingen doorvoert, omdat het Vlaanderen heeft. Daar heeft men die welvaart en van daaruit kunnen middelen doorstromen. Men blijft aanmodderen en dat heeft gevolgen voor de welvaart van Wallonië.”

In die optiek pleit Baert voor een staatshervorming die duidelijkheid schept inzake de bevoegdheidsverdeling. Daar moeten ook duidelijke verantwoordelijkheden tegenover staan. “Op die manier worden de regio’s die het goed doen daar zelf ook beter van”, besluit de econoom. “Men wil de financieringswet hervormen zodanig dat het Waalse gewest en de Franstalige gemeenschap meer gefinancierd worden. Op middellange termijn kan je daar voorstander van zijn, maar voor de langere termijn is het toch belangrijk dat ook zij voor de gevolgen van het beleid geplaatst worden en niet omgekeerd.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

9 gedachten over “Econoom Stijn Baert: “Wallonië voert niet de nodige hervormingen door, omdat het Vlaanderen heeft””

  1. Het was wijlen premier Wilfried Martens die verklaarde dat het consumptiefederalisme à la Belge een concept was van de Franstalige socialisten. Vlaamse politici die collaboreren met de Walen in de Wetstraat en Waalse partijvoorzitters die Vlaanderen koloniseren dank zij de vijfde colonne in de Vlaamse regering. C’est ça l’incurable mal belge > De Belgische ongeneesbare ziekte. Het Vlaamse Gewest de laatste Belgische kolonie.

  2. Daarom moet de Vlaamse enkel-richting geldtransfer kraan naar de Derde Wereld staten Wallonistan en Bruxellistan dicht ; laat hen gerust spartelen als een vis op het droge of ZELF hun eigen boontjes doppen in plaats van te blijven vegeteren op Vlaams zweet !

Plaats een reactie

Delen