De ex-prediker Anas Khalifa - Afbeelding: schermafbeelding uit het SVT-interview

De ex-prediker Anas Khalifa - Afbeelding: schermafbeelding uit het SVT-interview

Uncategorized

Ex-prediker: “Er bevinden zich extremisten in elke Zweedse moskee”

Niels Geerinck

Volgens Anas Khalifa, een ex-prediker, groeit het aandeel van extreem-salafistische moslims in Zweedse moskeeën enorm. “Ze verspreiden haat tegenover christenen en joden en daarnaast ook nog sterke vooroordelen over andere groepen. Hun basisboodschap is haat.”, zo klinkt het. Hij deed de openbaringen tijdens een interview met de Zweedse zender SVT.

Meer dan 20 jaar lang was Anas Khalifa één van de meest invloedrijke predikers van het salafisme in Zweden. Volgens hem is de beweging van het salafisme levensvatbaarder dan ooit en zijn er verschillende populaire predikers die de boodschap verspreiden, in zowat elke moskee in Zweden.

Volgens de ex-prediker zijn de salafistische geleerden niet erg deskundig maar door hun charisma vergroten ze hun aanhang. “Ik zou zeggen dat het de grootste impact heeft. Ik heb er geen statistieken over, maar ik leef al heel lang in deze sfeer. De meest charismatische, charmante, getalenteerde, maar misschien niet de meest deskundige – het zijn de salafisten.”, zo zegt Khalifa. Ook via sociale media zetten de extremisten in op het verspreiden van hun boodschap. “Ze zijn overal online. Ze hebben honderdduizenden volgers van over de hele wereld.”

Populair onder jongeren en online

De stijgende populariteit onder jongeren baart Anas Khalifa zorgen. Zo geeft hij ook zelf aan dat de jongeren hem proberen intimideren. Wanneer Khalifa op zijn eigen sociale media berichten plaatst over onderwerpen zoals mensenrechten en tolerantie, proberen tal van salafistisch-geïnspireerde jongeren zijn berichten te boycotten. “Dit zijn gewone jongeren die in Zweden geboren en getogen zijn.”, zo benadrukt hij.

“Salafisten en hun ideeën zijn te vinden en alle moskeeën in Zweden. Ik ben heel het land doorgereisd en ik heb les gegeven bij verenigen en moskeeën. Ik heb daar altijd wel iemand gevonden die salafistisch is.“, zo voegt hij toe. Volgens hem zijn ze niet enkel aanwezig in de moskee of bij de Koranscholen. “Ze lopen rond in de moslimgemeenschappen en voelen zich daar een soort ‘haram politieagent’ en wijzen met de vinger.”, aldus Khalifa.

“Ik heb bloed aan mijn handen”

Anas Khalifa is zelf ook geen onomstreden figuur. Zo beweert hij ook zelf contact te hebben gehad, als prediker, met het merendeel van de moslims die uit Zweden richting het Midden-Oosten trokken om zich bij IS aan te sluiten. “Ik heb bloed aan mijn handen. Zo voel ik me ook. Het is iets waar ik elke dag mee leef. Ik gebruik het als brandstof voor mijn verlossing.”, zo sluit hij af.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

6 gedachten over “Ex-prediker: “Er bevinden zich extremisten in elke Zweedse moskee””

  1. Zolang de antieke geschriften als de bijbel, de Thora,de Koran en andere als leidraad dienen om een politieke visie uit te dragen, zal er zever en miserie zijn in de wereld.
    Leer eens in te zien dat we hier op een prachtige bol leven….die zweeft in de kosmos en niet valt…
    Daar al eens over na-gedacht?
    Arme mensheid.
    Mensdom….ze leren NIET bij.

  2. De socialistische, communistische, katholieke, christelijke, liberale partijen zeiden in al hun naïeve goedgelovigheid dat alles vanzelf goed zou komen. De nieuwkomers zouden zich snel welkom voelen en de Westerse cultuur, normen, waarden en talen omarmen… Tijd om met terugwerkende kracht de voor deze ellende verantwoordelijke politici naar een volkstribunaal te brengen en daarna naar het schavot. De verantwoordelijke asieladvocaten, stichtingen, vzw’s en ngo’s natuurlijk ook.

  3. die salafisten-moslims zoeken het zwakste land en opereren van daaruit.Het linkse Zweden is de zwakke schakel in de EU en via die schakel bezoedelen ze de rest van Europa.Wallo-brux is nu aan de beurt ,de rest volgt.Landen met linkse regeringen zijn zwakke schakels en onze vivaldioten behoren daarbij.NVA-VB zal daar niets kunnen aan doen.We hebben een nieuwe Hitler nodig die orde op zaken stelt,en die komt er,vroeg of laat,het kan een moslim zijn of een Orban.Liever een Orban

  4. Vivaldi partijen zijn gevaarlijker dan de geradicaliseerde etnische en religieuse Tsunami die hier binnenstroomt, want zij en zij alleen zijn verantwoordelijk voor de verovering van België en Vlaanderen door Afrikaanse en moslimlegioenen. De opengrenzen politiek van Vivaldi en inclusieve maatschappij van N-VA zijn van dezelfde orde als een pandemie voor de autochtone bevolking. Op termijn zullen zelfs gematigde vreemdelingen afstand nemen van integratie uit angst voor de radicalen (sic).

Plaats een reactie

Delen