Afbeelding illustratief - Afbeelding: Shutterstock

Afbeelding illustratief - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Hoofd Britse veiligheidsdienst: “Overwinning Taliban heeft extremisten een boost gegeven”

Niels Geerinck

Het hoofd van de Britse militaire veiligheidsdienst MI5 laat zich voor het eerst uit over de ontwikkelingen in Afghanistan. Volgens Ken McCallum zorgt de Taliban overwinning in een “morele boost” bij Islamitische extremisten. Zo zegt hij dat MI5 al “zes terroristische aanslagen die zich in hun laatste fase bevonden” wist te voorkomen.

McCallum waarschuwt dat de val van Kaboel vorige maand, islamitische extremisten over de hele wereld heeft “gehard in hun overtuigingen en ook aangemoedigd“. De chef van MI5 spreekt zelfs van een “psychologische en morele boost“.

Hij roept op om “speciale waakzaamheid” aan de dag te leggen. Tijdens een interview met de Britse krant The Guardian duidt hij erop dat zijn dienst zes terroristische wist te verijdelen. Het gaat hierbij om drie aanvallen sinds maart en twee aanvallen sinds half juli. “Van de ene op de andere dag kun je een psychologische boost krijgen, een morele boost, voor extremisten die hier al zijn, of in andere landen.”, zo zegt hij.

“Inspiratie door externe gebeurtenissen”

Volgens McCallum haalden de verijdelde aanslagen hun inspiratie uit zogenaamde “externe gebeurtenissen” en ontwikkelingen in het buitenland. De val van Afghanistan vormt volgens hem een orgelpunt in de toename van terroristische activiteiten. “Het lijdt geen twijfel dat de recente gebeurtenissen in Afghanistan sommige van die extremisten zullen hebben verhard en aangemoedigd.”, aldus McCallum.

Het hoofd van de veiligheidsdienst geeft aan dat het aantal verijdelde aanslagen is gestegen maar dit heeft volgens hem ook te maken met de ‘lagere verfijning‘ waarmee de terreurcellen te werk gaan. De zogenaamde ‘lone wolves’ vormen volgens hem een grotere dreiging omdat ze van nature moeilijker te detecteren zijn.

Het afgelopen jaar werden er in Groot-Brittannië 31 aanslagen voorkomen. Allen bevonden ze zich in de laatste fase van de voorbereiding, net voor de uitvoering, zo geeft McCallum mee.

Dreiging van IS-K

De nieuwe dreiging in Afghanistan wordt veroorzaakt door een tak van de terreurgroep Islamitische Staat. De zogenaamd IS-K (Islamitische Staat-Khorasan) eiste ook de verantwoordelijkheid voor de aanslag op de luchthaven van Kaboel vorige maand op.

Volgens McCallum is ISK niet echt in staat om de Taliban hard te treffen en ook internationaal opereren kunnen ze volgens de MI5-chef niet. Toch wil hij enige voorzichtigheid behouden. “Zelfs als de Taliban absoluut te goeder trouw wil voorkomen dat terrorisme uit Afghanistan wordt geëxporteerd, zal dat een moeilijke taak zijn. Afghanistan is geen gemakkelijk land om te regeren en waarbinnen een perfecte veiligheid kan worden gegarandeerd.”, zo klinkt het.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

2 gedachten over “Hoofd Britse veiligheidsdienst: “Overwinning Taliban heeft extremisten een boost gegeven””

Plaats een reactie

Delen