The Lancet en Shutterstock

The Lancet en Shutterstock

Cultuuroorlog

Hoofdredacteur The Lancet biedt excuses aan voor omstreden taalgebruik

Niels Geerinck

De hoofdredacteur van het medisch blad The Lancet reageerde gisteren in een officieel bericht. De excuses kwamen er nadat het blad heel wat kritiek kreeg omwille van het omschrijven van vrouwen als “lichamen met vagina” op de cover van hun nieuwste editie.

Het Britse tijdschrift bevond zich al snel in het oog van een storm. Enkele feministische groeperingen, academici en abonnees reageerde furieus op de ontmenselijkende term. Het blad hanteerde de term om meer inclusief te zijn tegenover transgenders. De hoofdredacteur van het blad Richard Horton, kwam gisteren met een officiële reactie op de commotie die ontstond.

“Streven naar maximale inclusiviteit”

Horton geeft aan de opmerkingen te begrijpen en wil “iedereen die reageerde bedanken“. Naar eigen zeggen streeft The Lancet naar “maximale inclusiviteit van alle mensen“. Horton benadrukt dat het nooit de bedoeling is geweest om vrouwen te ontmenselijken of te marginaliseren. “In dit geval hebben we de indruk gewekt dat we vrouwen hebben ontmenselijkt en gemarginaliseerd. Wie The Lancet regelmatig leest, zal begrijpen dat dit nooit onze bedoeling zou zijn geweest. Mijn excuses aan onze lezers die beledigd waren door het omslagcitaat en het gebruik van diezelfde woorden in de recensie.”, aldus de verklaring.

“Transgendergezondheid is een belangrijke dimensie”

Volgens de hoofdredacteur blijft de gezondheid van transgender echter wel een belangrijke dimensie van de moderne wetenschap. Die ondervindt wel wat verwaarlozing, zo is hij van mening. “Tevens wou The Lancet met het taalgebruik vrouwen samen met non-binaire, trans- en interseksuele mensen oproepen om de mythes en taboes aan te pakken.”, zo klinkt het.

“Nieuw dieptepunt opzoek naar woke-punten”

De cover en het taalgebruik konden rekenen op heel wat kritiek vanuit de academische wereld. Zo geeft professor David Curtis, professor genetica aan de University College London, aan dat hij zijn abonnement en medewerking aan het tijdschrift per direct intrekt. “Ik heb net The Lancet geschreven om hen te zeggen dat ze me van hun lijst met recensenten moeten halen, mijn abonnement op te zeggen en nooit meer contact met me op te nemen over iets.”, zo luidt zijn verklaring. “Absoluut onvergeeflijke taal om naar vrouwen of meisjes te verwijzen.”, zo voegt hij toe.

Het benoemen van vrouwen als ‘lichamen met vagina’s’ is een nieuw dieptepunt in de zoektocht naar woke-punten . Je kan inclusief zijn zonder beledigend te zijn.”, zo reageert Dr. Madeleine Ní Dhálaigh, via Twitter.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

8 gedachten over “Hoofdredacteur The Lancet biedt excuses aan voor omstreden taalgebruik”

  1. Voor de meeste venten hier en VB’ers zijn vrouwen niet meer dan dat(gleufdieren). Daarmee komen ze goed overeen met hun Moslim en Jodenvriendjes. Zou er een godsdienstig verband zijn?

  2. Die hoofdredacteur moest inderdaad eens goed aan de oren getrokken worden met zijn omschrijving van vrouwen als zijnde “lichamen met een vagina”. Weg met die woke-zever. &&& Waar ik ook iets tegen heb is dat veel wetenschappers graag spreken over “mensen en andere dieren”. Er was zelfs een prof die bij zijn betoog tenslotte uitriep : we stammen niet af van de apen, we ZIJN apen. Het getuigt van een uiterst bekrompen tunnelvisie op wat de mens is.

Plaats een reactie

Delen