Annelies Verlinden. Foto Photonews. © Didier Lebrun/ /Photo News - 10939886-012

Annelies Verlinden. Foto Photonews. © Didier Lebrun/ /Photo News - 10939886-012

Uncategorized

Minister Verlinden op vingers getikt door Anciaux na tweet over federatie Wallonië-Brussel

Ruben Notteboom

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) is op de vingers getikt door senator Bert Anciaux (Vooruit) na een tweet. Verlinden noemde de Franse Gemeenschap namelijk de “Federatie Wallonië-Brussel”. Die benaming bestaat niet en is ongrondwettelijk.

“Het grote verjaardagsfeest vond dit weekend plaats, maar ik wil mijn Franstalige en Brusselse collega’s vandaag, naar aanleiding van het feest van de Federatie Wallonië-Brussel, een hele bijzondere dag toewensen,” schreef Annelies Verlinden op Twitter.

Bert Anciaux niet blij met tweet van Verlinden: “Geef het goede voorbeeld als minister van Binnenlandse Zaken”

Bert Anciaux vond de tweet niet gepast. “Als minister van Binnenlandse Zaken moet je wel het goede voorbeeld geven en geen ongrondwettelijke benaming gebruiken. En dan al zeker niet in het Nederlands. Het is ‘Franse Gemeenschap’. Het gaat hier NIET over een federatie tussen Brussel en Wallonië.  Dank je en proficiat,” klinkt het.

Het probleem ligt bij de term federatie Wallonië-Brussel. Met die benaming ontkent men eigenlijk het bestaan van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Vlaamse Gemeenschap in Brussel en wordt Brussel en Wallonië onder één koepel gerekend. Het is een term die Waalse politici gebruiken om Brussel te claimen voor Wallonië.

CD&V in het verleden zeer negatief tegenover term federatie Wallonië-Brussel

Het debat over de federatie Wallonië-Brussel werd in het begin van de 21ste eeuw al enkele keren hevig gevoerd. De CD&V-fractieleider in het Brussels parlement in 2008, Walter Vandenbossche, reageerde toen zeer negatief. Hij stelde toen in De Morgen dat de hoofdstedelijke functie van Brussel wordt opgegeven en dat de Brusselse Vlamingen slechts even worden vermeld. “Niet als Vlamingen, wel als een minoritaire groep, beschermd in een gouden institutionele kooi”, luidt het. In 2011 kwam de term ook in opspraak. De toenmalige Brusselse minister Brigitte Grouwels (CD&V) noemde het “separatisme in de derde graad”.

Aan de woordvoerster van minister Verlinden, Marie Verbeke, werd gevraagd of CD&V van standpunt veranderd is. De minister tilt niet zwaar aan de fout. “We weten dat het fout is,” zegt ze. “Maar dit is Twitter en niet het Belgisch Staatsblad.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

15 gedachten over “Minister Verlinden op vingers getikt door Anciaux na tweet over federatie Wallonië-Brussel”

  1. Is het niet om bij te huilen? “Het” heeft nog eens een teken van leven gegeven, jarenlang al in de pluchen zetels weggezakt zonder één ding te moeten doen dan wekelijks iedereen van de financiële dienst eraan te herinneren dat zijn riante wedde moest weer eens gestort worden. Ik begrijp nu dat euthanasie destijds goedgekeurd werd, om dergelijke gevallen af te kunnen voeren op een milieu correcte manier, wat blijkt dat nog niet gebeurd is…”het” heeft zelfs getweet ipv gehuild.

  2. Het “Belgisch Probleem” zou veel gemakkelijker op te lossen zijn (lees: te splitsen) als we Brussel zouden kunnen/mogen loslaten. Jammer voor de geschiedkundige waarheid van ‘Brussel Vlaams gebied’ en jammer voor de resterende Brusselse Vlamingen (waaronder Bert A.), maar de realiteit aanvaarden dat Brussel helemaal Bruxelles geworden is, zou mogelijkheden bieden. Ondanks of net door tientallen jaren naar Brussel pendelen, voel ik als Vlaming totaal geen band meer met Brussel. Afghanistan werd aan de Taliban gegeven, voor mijn part mogen ze Brussel aan Wallonië geven met de E411 als corridor.

  3. Die komt uit zijn winterslaap vlak voor de winter ? Bertje, de ooit Vlaamsgezinde, daarna roodgekleurde bleiter, nu opnieuw wakker gemaakt… door een onbekwame niet verkozen minister dan nog wel !!!

  4. Tiens, leeft die Vlamingenverrader nog steeds? Ik dacht dat hij al lang als fossiel ergens in de gangen van het oudepékeshuis (de senaat, rustplek voor volstrekt nutteloze zakkenvullers) stond opgebaard.

Plaats een reactie

Delen