Jacinda Ardern - Foto: Shuttestock

Jacinda Ardern - Foto: Shuttestock

Uncategorized

Nieuw-Zeeland drijft antiterreurwetgeving op, in navolging van aanslag

Niels Geerinck

Nieuw-Zeeland gaat de antiterreurwetgeving ernstig aanpassen en verstrengen. Dat liet de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern weten. De aanpassingen komen er in het kielzog van een aanslag afgelopen vrijdag. Daarbij viel een IS-terrorist zeven mensen aan met een mes, drie onder hen bevinden zich nog altijd in kritieke toestand.

De Nieuw-Zeelandse premier Ardern klonk vastberaden om actie te ondernemen tegen verdere uitwassen van terreur in het land. “We moeten bereid zijn om veranderingen aan te brengen. Deze zullen niet het verleden veranderen maar wel de toekomst.”, zo klonk het tijdens een persvoorlichting.

Van uitwisselingsstudent naar terrorist

In de naweeën van de aanval bleek dat de verdachte, een Sri Lankaanse man uit Auckland met IS-sympathieën, onder politietoezicht stond. Hij arriveerde met een studentenvisum in 2011. Sinds 2016 stond hij op de nationale lijst van gevaarlijke personen. Eerder troffen de ordediensten al IS-propaganda bij de man aan.

“Plannen terreuraanslag niet strafbaar onder huidige wetten”

De Openbare aanklagers beschuldigden hem al van het beramen van een terreuraanslag als zogenaamde “lone wolf“. Maar toen de klacht voorkwam oordeelde de rechter dat “het plannen van een aanslag geen overtreding was onder de bestaande wetten”. Dat blijkt uit rapporten die openbaar werden gemaakt na de aanslag.

Voor het incident van afgelopen vrijdag, werd hij al meermaals gearresteerd. Volgens Ardern was “elke mogelijk legale manier om hem uit de maatschappij te houden, uitgeput“. De premier maakt zich sterk dat de wijzingen in de antiterreurwetgeving al aan het eind van deze maand de goedkeuring van het parlement kunnen krijgen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

3 gedachten over “Nieuw-Zeeland drijft antiterreurwetgeving op, in navolging van aanslag”

  1. Nog een land waarvan de nikkel valt. Alleen hier blijft men blaten over rechten van de mens, terwijl de maatschappij in de kou blijft staan omwille van diezelfde rechten van de mens. Maar wat baten kaars en bril, als de uil niet zien ’n wil.

  2. Maar om nieuw zeelandse burgers en houders van een permanent resident status , die in het buitenland werken of er noodgedwongen moesten reizen , kon de regering wel
    drastischemaatregelen nemen . Om een potentiele terrorist buiten te houden , was elk juridisch schaamlapje voldoende om een degelijk beleid te saboteren . om dit buiten het land te houden met een onzinnige , slecht georganiseerde en compleet ontoereikende coronastaatsquarantaine ,

Plaats een reactie

Delen