Illustratief. Foto Shutterstock

Illustratief. Foto Shutterstock

Uncategorized

Toezichtsraad Gevangeniswezen wil meer alternatieve straffen

Wijnand Meeus

In het jaarrapport van de Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen wordt er gevraagd om minder celstraffen. In de plaats komen dan alternatieve straffen zoals die tijdens de eerste coronagolf van kracht waren. Op deze manier wil men de overbevolking in de Belgische gevangenissen aanpakken.

Om het risico op besmettingen in het gevangeniswezen te verkleinen, nam de overheid vorig jaar enkele maatregelen. Zo kwamen 1.000 gevangenen in aanmerking voor een onderbreking van hun strafuitvoering. Gedetineerden die op zes maanden van het einde van hun straf stonden, kwamen vroeger vrij, blijkt uit het jaarrapport. Volgens voorzitter van de Toezichtsraad Marc Nève zou het geen problemen voor de veiligheid hebben opgeleverd.

Nève pliet ervoor om die maatregel verder te trekken ook na corona. Zo wil hij bepaalde delicten niet meer met een gevangenisstraf bestraffen. Minister van Justitie Vincent van Quickenborne (Open Vld) zegt dat hij gewonnen is voor het idee. “Als je naar de cijfers kijkt, overdrijft ons land niet met het aantal opsluitingen”, klinkt het. “België telt er 93 per 100.000 inwoners, tegenover een gemiddelde van 103 in heel Europa. We hebben nood aan extra plaatsen en volgend jaar gaan dan ook de nieuwe gevangenissen in Haren en Dendermonde open, maar we moeten meer doen dan dat.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

6 gedachten over “Toezichtsraad Gevangeniswezen wil meer alternatieve straffen”

  1. Wij het volk, vragen minder misdrijven en meer veiligheid. Blijkbaar is dit recht van ondergeschikte orde voor de Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen. Voor wiens rekening rijden ze dan? Waarom betalen wij voor dat zooitje ongeregeld belastingen? Toch niet om de misdaad te sponsoren dacht ik? Een tip: Bouw een interneringscentrum op Groenland en laat daders van bloedmisdrijven aldaar dwangarbeid verrichten of op booreilanden in de Noordzee.

  2. Een gedetineerde kost de belastingbetaler 150 à 200 € per dag. Terwijl er daar zitten die beschikken over meer geld of eigendommen, tot in den vreemde toe, dan die modale belastingbetaler. Misschien zit daar iets in dat het overgrote aantal bajesklanten, ook deze van vreemde origine op betere gedachten te brengen. Het toegeven aan “speciale” voedingseisen van sommige groepen mag ook van de baan. Wie iets mispeutert in België moet beseffen dat hij of zij dat hier hebben gedaan, en dus moeten rekening houden met onze culinaire culturen.

  3. Inderdaad, “we moeten nog meer doen dan dat”.
    Laat ons beginnen met het terugsturen van alle criminelen van buitenlandse origine, dan hebben we cellen teveel en kan de vrijgekomen plaats omgebouwd worden om geïnterneerden op te vangen en hen een menselijke behandeling te geven.

  4. Doe er maar een schepje bovenop. Er is nog niet genoeg straffeloosheid blijkbaar. Welke alternatieve straffen? Een werkstraf die in meerdere gevallen niet wordt uitgevoerd? Een enkelband waar er niet genoeg opvolging voor is? België is toch wel echt het paradijs voor criminelen.

Plaats een reactie

Delen