Conservatief politicus David Amess tijdens een toespraak. (Photonews)

Conservatief politicus David Amess tijdens een toespraak. (Photonews)

Cultuuroorlog

Britse conservatieve politicus overleden na mesaanval

Damien Segers

Sir David Amess, lid van het Britse Lagerhuis, is overleden na een mesaanval. Hij is vrijdagmiddag doodgestoken in een kerk in zijn kiesdistrict in Leigh-on-Sea, meldt de politie van Essex op Twitter. Amess ging daar in gesprek met mensen uit het district. Een 25-jarige verdachte is opgepakt op verdenking van moord. De politie zoekt geen andere verdachten. Zo meldt Brits dagblad The Guardian.

Het incident vond plaats rond de middag in een lokale kerk waar de politicus aan het spreken was. De dader zou naar binnengelopen zijn en Amess meerdere keren gestoken hebben. Ondanks de komst van een traumahelikopter is de politicus overleden. Ongeveer vier uur na de feiten werd de dood van de man officieel aangekondigd. De politie liet voorts weten dat het om één dader gaat, en niet gezocht wordt naar eventuele handlangers.

Het voorval is niet de eerste mesaanval op Britse politici. Zo werd enkele jaren terug het Labour parlementslid Jo Cox neergeschoten en neergestoken.

Messengeweld in de lift

Vorig jaar nog sprak Sir David zich uit tegen geweld met messen. In onder ander het Verenigd Koninkrijk en Nederland stijgen dat soort misdrijven. Zeven maand voor de aanval riep de parlementariër nog op tot harder optreden tegen dat soort geweld. Zo spoorde hij na de moord op een 18-jarige in zijn kiesdistrict zijn partijgenoot en premier Boris Johnson aan om meer te ondernemen ter preventie van mesaanvallen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

4 gedachten over “Britse conservatieve politicus overleden na mesaanval”

Plaats een reactie

Delen