De Wever concretiseert cordon rond communisten

Bart De Wever en Raoul Hedebouw. Photonews

Cultuuroorlog

Decaan geneeskunde UGent: “In een ideale wereld zouden we kinderen genderneutraal kunnen opvoeden”

Simon Segers

Prof. dr. Piet Hoebeke, de decaan van de faculteit geneeskunde van de Universiteit Gent, ging in een dubbelinterview met De Morgen in gesprek met filosofe Griet Vandermassen. Zij traden in debat over de hedendaagse trends omtrent de rol van de medische wereld bij de behandeling van transgenders.

In het UZ Gent is professor Hoebeke werkzaam als kinderuroloog in de genderkliniek. Vandermassen schreef recent een scherpe column waarin zij uithaalde naar dergelijke medische hulpverlening. De filosofe is van mening dat er voldoende aanwijzingen zijn die getuigen dat vooral jonge meisjes te snel de kans krijgen om een transitie te ondergaan en hier later vaak spijt van krijgen.

Vermassen vervolgde dat volgens haar de meeste mensen zich ondubbelzinnig als man of vrouw identificeren, en dat dit ook biologisch zo bepaald is. Hoebeke pikte in door de mens te beschrijven als het resultaat van erfelijk materiaal dat onderhevig is aan zijn omgeving. “In een ideale wereld zouden we kinderen helemaal genderneutraal moeten kunnen opvoeden. Puur, zonder externe beïnvloeding. Ons DNA, dat is een bouwplan. Onze hormonen, dat zijn de bouwvakkers. Maar wat daar precies uitkomt, verschilt toch van individu tot individu, en hangt af van de school waar je naartoe gaat, de familie waarin je geboren wordt, de buurt waar je opgroeit enzovoort”, aldus de decaan.

Café Blond

Interviewer Joël De Ceulaer toonde ook nieuwsgierigheid naar de mening van zijn gasten omtrent het recente incident in het queercafé Blond in Gent. Daar werden na enkele vechtpartijen alle “cismannen” de deur gewezen. Vermassen sprak dat mensen discrimineren voor een kenmerk waar ze niet voor gekozen hebben haar juridisch onverdedigbaar lijkt. Hoebeke gaf echter geen direct antwoord op de vraag. “Ik ken het café. Het is een safe space voor mensen die weinig andere plekken hebben waar ze gewoon zichzelf kunnen zijn. Het bestaat al lang, en is helaas al vaak het mikpunt geweest van negatieve reacties.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

49 gedachten over “Decaan geneeskunde UGent: “In een ideale wereld zouden we kinderen genderneutraal kunnen opvoeden””

  1. Een decaan geneeskunde denkt dat welke geslachtsorganen men heeft afhangt van de school waar men naartoe gaat, de familie waarin men geboren wordt, de buurt waar men opgroeit enzovoort.
    Maar goed dat ik nooit naar een dokter ga.

  2. Die man is ziek. Doodziek. Niet meer te redden.
    Of hij is een geheime CIA agent.
    (typ in uw browser: “‘I’m an intersectional cisgender Millennial woman of color’: CIA goes full woke in widely mocked promo video”)

  3. Genderneutraal opvoeden? Het zijn de zonen die al vanaf de kleuterleeftijd een voorkeur hebben voor typische jongensactiviteiten en de dochters die meer interesse hebben in meisjesactiviteiten. Ik wil geenszins kinderen pushen om dingen te doen waar ze niet naar neigen, om aan het genderneutraal ideaal te voldoen.

  4. En als we nu eens beginnen met ieder dier mens te noemen? Een ezel kan er toch niets aan doen dat het een ezel is terwijl hij misschien graag een mens wilde zijn. Of kippen die zouden volgens mij heel graag een mens zijn. Ik zeg stop de ras discriminatie tussen mens en dier! Alleen zo kunnen dieren zich veilig voelen’

  5. De experten ? Wie is er expert en in wat ? Uroloog ? Heeft die daar verstand van ? Iets afweten van blazen en pisbuizen geeft dat u de bekwaamheid om zulke onzin uit te kramen ? Uroloog blijf bij uw pisbuis.

  6. hoog tijd voor een tegencultuur, normale mensen die de toekomst van hun kinderen tegen deze waanzin willen beschermen moeten samen komen en onze scholen en universiteiten bevrijden van deze achterlijke woke-onzin

  7. Werd zelf gender neutraal opgevoed met de beste bedoelingen en draag hier nog altijd de psychische gevolgen van. Niet doen, beste ouders! Man of vrouw mogen zijn, met alles wat daarbij hoort, is een recht.

  8. Er bestaan studies die het omgekeerde aantonen wat u beweert. Wetenschappers die tot conclusies komen die niet stroken met de gender-ideologie kunnen hun carrière vergeten. Afnemen van subsidies, pesterijen van collega’s, roddelcampagnes, boycotts en eisen van ontslag of effectief ontslag … in het beste geval. Soms ontaard het zelfs in fysieke belaging. Neen, je kunt je maar beter conformeren aan de gender-maffia en liefst spontaan mee deze pseudowetenschappelijke nonsens in de hoofden prenten van de studenten.

  9. Als er hier één iemand op dit forum problemen heeft met begrijpend lezen is het wel u Liesbeth. Alsof uw informatie altijd klopt! U hebt er duidelijk plezier in mensen aan te vallen zelfs voor het kleinste die niet in uw kraam te pas komt. Discussiëren kan, mag en is zelfs leerrijk en kan leuk zijn maar op uw niveau zijn de 2 laatstgenoemden ver te zoeken.

  10. Dat denk ik ook. Ik ben er trots op dat ik een man ben en mijn vrouw is met trots een vrouw. Dat heeft altijd één groot voordeel: dat van de duidelijkheid. Dat kan de geachte professor niet zeggen.

  11. Ik ga mijn kleinzoontje van jaar of eens deftig onder handen moeten nemen! Nu wil hij alleen maar spelen met vrachtwagens, kranen en bulldozers. Vanaf volgende week gedaan daarmee !Ik stop hem gewoon wat poppen met kinderwagentje en wat barbiepoppen in de handen! Ik ga hem heropvoeden en dat mannelijke moet eruit punt!!

  12. Nooit tolereren die handel. Vroeger moest van links ook kinderen opgevoed worden zonder formatieve ervaringen. nu worden hele generaties opgevoed door tv en internet, videogames. jeugd krijgt formatie van linkse projecten. Niet tolereren. Ouderschap versterken. waar is de traditionele familie gemeenschap? traditionele familie gemeenschap op bouwen zo snel mogelijk. Ben je niet georganiseerd? kan je niks. Organiseer jezelf en je familie in traditionele familie gemeenschappen.

  13. Jongens en meisjes hebben gewoon andere interesses, gevoeligheden en temperament. Dat ligt in de eerste plaats aan hun bouwplan, hun genen. Als je daar tegenin wil gaan (en waarom zou je?) zal het je zeer veel energie kosten. Je kan meisjes verplichten te voetballen, te vechten en met stokken te spelen en jongens verplichten te dansen en met poppen te spelen. Maar worden ze gelukkiger van het feit dat de ideologie van hun ouders gaat bepalen welk spel ze moeten spelen?

  14. Liesbeth, uw research gaat niet verder dan het lezen van een reeks headlines of “wetenschappelijke” artikels die overduidelijk druipen van politieke vooringenomenheid en al uw mantra’s bevestigen, maar die op minder dan een minuut weerlegd kunnen worden door wetenschappers die geen schrik hebben om hun nek uit te steken. Komaan, effe serieus blijven.

  15. De wetenschappelijke classificatie mannelijk of vrouwelijk in de biologie is wel degelijk binair. Die gaat over welke reproductieve organen je hebt, met bijhorende type geslachtschromosomen. Je bent dus ofwel man, ofwel vrouw, maar niets daartussen. De wetenschap beschrijft wat fysiek is en hoe het werkt. Hoe je je voelt, wat je zou willen zijn of hoe het zou moeten zijn, is niet het domein van de wetenschap, maar van de politiek, de ideologie, de filosophie, de religie en de pseudowetenschap.

  16. Dat spectrum tussen “meisjes meisjes” en “jongens jongens” bestaat alleen in uw fantasie, Liesbeth. De hoogste schatting is dat amper 1% van de bevolking zich identificeert als transgender. Zij zijn statistisch en wiskundig gezien irrelevant (of abnormaal indien je het op een politiek incorrecte manier wil vermelden). Maar door kinderen van jongs af aan te brainwashen kan je dat cijfer natuurlijk wat hoger maken.

  17. Ja, en zoals ik in een andere comment zei, zijn dit afwijkingen van de norm, omdat mensen met 6 tenen statistisch gezien irrelevant zijn tov mensen met vijf tenen. Het punt is, mensen met 6 tenen aanvaarden de realiteit zoals ze is: dat het hebben van 6 tenen niet de norm is, maar een afwijking van de norm. En houden zich dan bezig met de echt belangrijke dingen in hun leven zoals self-improvement. Ze verwachten niet dat de maatschappij de realiteit ontkent en hun 6 tenen normaal vindt, omdat ze zelf ook de realiteit niet ontkennen maar ervoor zorgen dat ze uitblinken op andere vlakken. Echt waar, mensen zoals jij denken dat omdat er afwijkingen zijn, het gemiddelde plotseling niet meer bestaat.

  18. Je luistert naar wat het kind wil en buigt zijn wil niet naar jouw voorkeur. Niet in de richting van het klassiek rollenpatroon, maar ook niet in de richting van het neutrale. Het is niet verkeerd als je zoon enkel met jongens speelt en meisjes stom vindt en vice versa. Dat is een heel normale fase. De standaard eigenlijk. Correctie is hier niet nodig.

  19. Pseudowetenschap? Google dan maar eens op Klinefelter syndrome, dat is één der zovele variaties waarover ik het heb. En dan hebben we het niet eens over genexpressie.
    Probeer dus toch maar eerst eens de materie door te nemen voor u uw hopeloos prehistorische wit/zwart theorie postuleert

  20. Wanneer wordt iets dan wel ‘statistisch relevant’ volgens u ? Bij hoeveel MENSEN want daar gaat het hier wel degelijk om.
    Wat dan met baby PIA? Die was uniek en toch werd er een extreem duur geneesmiddel aan verstrekt.

  21. Google dan maar eens de FREQUENTIE van het Klinefelter syndrome en je zal zien dat minder dan 0.2% van de mannen dit hebben. Ze hebben ook gigantisch veel gezondheidsproblemen en zijn onvruchtbaar omwille van die genetische afwijking (lees: AFWIJKING). Statistisch en evolutionair gezien irrelevant dus. Vooraleer je andere beschuldigt van hopeloos prehistorische wit/zwart theorien te postuleren, zou je best eerst eens wat wiskunde studeren. Want jouw kennis van wiskunde en biologie is blijkbaar ook hopeloos prehistorisch (en hopeloos oppervlakkig).

  22. Baby Pia dwong niemand om haar aandoening “normaal” te vinden. Baby Pia had geen chirurgische ingreep nodig die haar voor het leven verminkt, maar een geneesmiddel dat haar GENEEST. Baby Pia’s aandoening wordt niet gebruikt om de vrije meningsuiting en de realiteit aan te vallen door machtige lobby groepen en hun lakeien in de academische wereld.
    Nice try at gaslighting, Liesbeth, maar volgende keer meer geluk.

  23. Kijk, dit vind ik amusant. Straks gaan we nog leren dat trisomie 21 ook een spectrum is en dat we dus allemaal in mindere of meerdere mate mongolisme hebben. En dit zonder dat we allemaal een extra chromosoom 21 hebben. Je vertrekt van een binaire classificatie om dan de verschillen te zien in verdeling van alle eigenschappen van een persoon. Die gebruik je dan voor een fuzzy herdefiniëring van de originele classificatie. Maar je vergeet dan dat die nieuwe definitie nog maar weinig van doen heeft met de oorzaak van dit alles.

Plaats een reactie

Delen