Molenbeek start 2024 zonder begroting

Catherine Moureaux. Photonews

Cultuuroorlog

Dyab Abou Jahjah: “Ik ben tegen woke, juist omdat ik antiracist ben”

Anton Schelfaut

In een interview met De Tijd legt opiniemaker Dyab Abou Jahjah uit waarom hij zich de jongste maanden fel tegen de wokebeweging geprofileerd heeft. “Ik ben tegen woke, juist omdat ik een antiracist ben”, klinkt het.

Abou Jahjah heeft naar eigen zeggen een probleem met concepten waarin kleur centraal staat. “Ik heb nooit in mijn leven een standpunt verdedigd dat vertrekt vanuit raciale kenmerken. Ik kwam op voor nieuwkomers, en dat konden ook mensen uit Oekraïne zijn.”

“We streden om gelijke rechten”, vervolgt de opiniemaker. “Nu worden eisen gesteld die wij als antiracisten nooit geëist hebben: zeg niet blank maar wit, maak geen grappen over minderheidsgroepen, enzovoort. Voor de nieuwe radicale antiracisten, feministen en holebiactivisten zijn veel Belgen per definitie racistisch, seksistisch of homofoob, gewoon omdat ze de nieuwe morele gedragscode van die activisten niet respecteren.”

Discotheek

Hij illustreert het probleem aan de hand van een voorbeeld over de toegang tot een discotheek. “Stel dat ik geweigerd wordt aan de deur, terwijl jij wel binnen mag. Dan kan ik jou vragen om samen met mij te protesteren of met de eigenaar te gaan praten. Of ik kan beginnen te zeuren dat jij geprivilegieerd bent omdat je binnen mag, een onderdeel bent van het onderdrukkingssysteem en het daarom jouw fout is. Wat zeg je dan? Foert, natuurlijk! Dat nieuwe extremisme is niet alleen problematisch, maar ook strategisch dom, omdat je de solidariteit kapotmaakt en polarisering creëert.”

Volgens Abou Jahjah is het bewustzijn dat racisme niet deugt, doorgedrongen tot de meeste mensen. “Zeker de jongste tien jaar zijn de verbeteringen er heel snel gekomen. Op alle vlakken: tewerkstelling, de aanpak van discriminatie, enzovoort. (…) Zelfs het Vlaams Belang probeert zich wat heruit te vinden op dat vlak. Of dat zal lukken, is een andere zaak”, besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

3 gedachten over “Dyab Abou Jahjah: “Ik ben tegen woke, juist omdat ik antiracist ben””

  1. Dat is de man die ons altijd opnieuw vertelt dat WIJ een diepgaande zelfanalyse moeten maken om daarmee onze cultuur in vraag te stellen, zodat we ons beter kunnen aanpassen aan migranten die zich als expats gedragen, hun eigen cultuur onverkort naar hier overplanten, en geen enkel respect betonen voor de westerse waarden of wetten. Weg met ons! Maar dat is geen racisme natuurlijk, want abou blabla heeft het gezegd. En toch blijft die kerel maar overal een forum krijgen.

Plaats een reactie

Delen