De ECB. Foto Shutterstock.

De ECB. Foto Shutterstock.

Uncategorized

ECB onderwerpt banken volgend jaar aan eerste “klimaatstresstest”

Ruben Notteboom

De Europese Centrale Bank, ECB, zal tussen maart en juli 2022 de eerste klimaatstresstesten uitvoeren. Zo wil de ECB nagaan hoe gevoelig de financiële sector van de eurozone is aan natuurrampen of een snelle, groene transitie.

Wat als Europa ooit te maken krijgt met een grootschalige natuurramp? Of wat als er een snelle, groene transitie zou komen? Dat zijn vragen die de ECB zich stelt. Om antwoord te krijgen, wil de ECB daarom enkele klimaatstresstesten uitvoeren.

ECB wil verschillende scenario’s onderzoeken

De stresstesten zouden kwetsbaarheden en uitdagingen moeten identificeren zodat de EU zich kan voorbereiden op een brede waaier aan scenario’s. Zo zal de ECB bijvoorbeeld onderzoeken wat er zou gebeuren als de CO2-prijs plots en snel de hoogte inschiet.

Er zal ook worden onderzocht hoe de banken van de eurozone afhankelijk zijn van inkomsten uit zeer vervuilende industrieën, i.e. industrieën met een hoge CO2-uitstoot. Dat gaat dan bijvoorbeeld over traditionele industrieën.

Bescherming van EU en eurozone

Ten slotte zal ook onderzocht worden wat er zou gebeuren bij langdurige, zware wateroverlast, overstromingen of langdurige droge periodes. Indien de effecten van zulke scenario’s kunnen voorspeld worden, kan men zich voorbereiden om de negatieve gevolgen te beperken. De ECB wil ook weten in welke mate de banken de uitstoot van broeikasgassen financieren. De ECB hoopt dat de eurozone, en bij uitbreiding de EU, zo voorbereid kan zijn op elke mogelijke scenario om de Europese volkeren te beschermen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

1 gedachte over “ECB onderwerpt banken volgend jaar aan eerste “klimaatstresstest””

Plaats een reactie

Delen