Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert - Afbeelding: Photonews

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert - Afbeelding: Photonews

Binnenland politiek

Lachaert: “We moeten te allen prijze vermijden dat we opnieuw zaken moeten sluiten”

Niels Geerinck

Volgens Open Vldvoorzitter Egbert Lachaert moet er al worden nagedacht over de middelen die men nog wil inzetten tegen het coronavirus, nu een nieuwe stijging zich voordoet. Lachaert geeft aan dat er binnen de Vlaamse regering momenteel nog geen intentie heerst om een Covid Safe Ticket (CTS) in te voeren, toch hield Open Vld donderdag de deur hiervoor op een kier.

Nu er een stijging in de coronacijfers merkbaar is, wil Lachaert een nieuwe lockdown volledig vermijden. “We moeten te allen prijze vermijden dat we opnieuw zaken moeten sluiten”, zo zegt hij. De Vld-voorzitter gaf aan dat mondmaskers eventueel weer kunnen worden ingevoerd. Zo volgt hij de lijn van federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en premier Alexander De Croo (Open Vld).

CD&V en Vld houden de deur open

Donderdag raakte al bekend dat volgens CD&V en Vooruit een Corona Safe Ticket (CTS) soelaas kan bieden om de stijging aan besmettingen tegen te gaan. “CD&V maakt zich enigszins ongerust. Het CST is wat ons betreft een middel bij uitstek om op een veilige manier te kunnen blijven genieten van onze vrijheden. Gebruik van het CST staat niet gelijk aan een pasjesmaatschappij”, zo klonk het bij CD&V-Kamerlid Franky Demon.

Ook binnen Open Vld vindt de invoering van een CTS steeds meer resonantie. Zo gaf voormalig federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block aan dat een coronapas nodig is, gezien de stijging.

Volgens Lachaert moeten de geluiden vanuit zijn partij gezien worden als een aanzet in “het durven evalueren van alle middelen”, zo meent hij. “We willen geen pasjesmaatschappij in een situatie waarin iedereen gevaccineerd is en er geen reden is tot paniek. Dat was tot hiertoe het geval, maar nu stijgen de besmettingen, gaan hier en daar scholen dicht en is er ook een dreiging om activiteiten te sluiten”, aldus Lachaert.

Binnen de Vlaamse regering heerst er momenteel nog heel wat onduidelijkheid over de invoering van een CST. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) houdt voorlopig voet bij stuk, door de hoge vaccinatiegraad in Vlaanderen is er volgens hem geen nood aan een CTS voor evenementen en bijeenkomsten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

Plaats een reactie

Delen