Ter illustratie (Photonews)

Ter illustratie (Photonews)

Uncategorized

Nultolerantie voor snelheid: proefproject gaat van start

Damien Segers

Het proefproject waar op enkele Belgische wegen voortaan geflitst wordt zonder tolerantiemarge, is van start gegaan. Enkel de technische foutmarge van zes procent zal nog meetellen. Deze nultolerantie is een project van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Dat meldt VRT NWS.

Op zeven snelwegen in ons land wordt voortaan geen tolerantie meer ingebouwd in de flitspalen. De effectieve flitssnelheid ligt daar nu op 129 kilometer per uur. Op veel Waalse snelwegen ligt die snelheid nog op 141 kilometer per uur. Het proefproject komt er na een beslissing van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne in juli om de verkeersveiligheid te verhogen. Naast het afbouwen van de flitsmarges, zullen in de toekomst trajectcontroles en flitspalen altijd actief zijn. Men schakelt deze momenteel periodiek uit.

De reden voor de nultolerantie is het feit dat ons land slecht scoort op vlak van verkeersveiligheid, volgens de minister. Zo steeg het aantal dodelijke slachtoffers in 2019 tot 644. Ons land ligt daarbij met 44 doden per miljoen inwoners boven het Europees gemiddelde. De koplopers in aantal doden zijn Roemenië en Letland met respectievelijk 85 en 73 doden per miljoen inwoners, terwijl Noorwegen en Zweden de veiligste landen zijn, met 17 en 20 doden per miljoen inwoners. Dat is opmerkelijk, aangezien er in Noorwegen en Zweden proportioneel veel minder flitspalen staan. Ons land behoort reeds tot de absolute top van Europa wat betreft flitspalen per 100 kilometer aan wegen.

Van de 7 proefprojecten vinden er 5 plaats in Wallonië en 2 in Vlaanderen. De dichtheid aan flitspalen is immers veel groter in Vlaanderen, waardoor de marge voor uitbreiding van bestraffing in Wallonië hoger ligt. Zo telt Vlaanderen 1326 flitspalen, terwijl Wallonië er 230 kent, en het Brussels gewest 91.

Vijf keer meer boetes

De minister verklaarde waarom hij dit project noodzakelijk acht “Het doel van deze pilootprojecten is om te meten of de politie en parket de verhoogde instroom aan dossiers kunnen verwerken indien er geen tolerantiemarges of quota worden toegepast. Justitie wordt hier extra voor ingezet. We hopen zo de verwerking te vergemakkelijken.” aldus de minister. Er wordt verwacht dat tot wel vijf keer meer boetes uitgeschreven kunnen worden. Daarom breidt de minister het personeel bij het parket en de rechtbanken uit met 75 personen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

10 gedachten over “Nultolerantie voor snelheid: proefproject gaat van start”

  1. Blijkbaar hebben al die flitspalen niet veel baat. Een beter idee zou zijn politie op straat te zetten i.p.v. achter pc’s. En diegenen die onveilig rijden uit het verkeer halen. Het zijn immers voor een groot deel altijd dezelfde die problemen hebben in het verkeer.
    Maar dat zal niet mogen want dat neigt weer naar racisme nemen we geredelijk aan. Dan maar alle mensen tergen, de gordijnen injagen en een triestige smoel trekken bij verkiezingen. ‘Good luck’.

  2. Nultolerantie voor snelheid en bijkomend parket opgericht om verkeersovertreders te beboeten. Ondertussen krijgen groepsverkrachters straffen met uitstel maar moeten ze wel een opstelletje schrijven. Iemand bewust met een mes steken is nu gecatalogeerd als opzettelijke slagen en verwondingen met verboden wapenbezit. Een normaal persoon vindt dit poging tot moord. In Brussel krijgt de politie en de dienstverleners nog steeds slaag van de “jongeren”. Daar is geen nultolerantie te bespeuren. Nee,… verkeersovertreders zijn de top criminelen. Of is dit alles enkel om nog wat meer geld uit onze zakken te halen?

  3. Voor Vincent Van Quickenborne en de liberale (Vivaldi) veertig rovers volstaat het 10 km/u te snel te rijden om als terrorist met megaboetes gestraft te worden. Quid alternatieve straffen of zijn die voorbehouden voor zware misdaden? Geen democraat die nog voor de liberalen stemt en toch blijft het OVLD secte ministers leveren dank zij het gesjoemel met coalities.

  4. Wanneer nultolerantie voor verkrachters, bloedmisdaden, vrijwillige slagen en verwondingen, familiaal geweld, roofovervallen en illegale immigratie, meneer de Führer van Justitie, Vincent Van Quickenborne (Open VLD secte)?

Plaats een reactie

Delen