De Frans Thirrystraat in Zellik. Foto Google Streetview

De Frans Thirrystraat in Zellik. Foto Google Streetview

Uncategorized

Petra De Sutter (Groen) over Vivaldi: “Wij zijn de lijm tussen de rood-blauwe tegenstelling”

Anton Schelfaut

Groen-vicepremier Petra De Sutter klopt zich op de borst dat haar partij de lijm is tussen de socialisten en de liberalen in de federale regering. “Iedereen heeft het over de tegenstelling rood-blauw in deze regering. Wel, ik durf te zeggen dat wij de lijm zijn tussen die tegenstelling”, aldus De Sutter in een interview met De Standaard.

Wat De Sutter opvalt, is dat er telkens consensus is over het nut van de groene voorstellen. “Er is discussie over de details, maar niet over de principes. Het gaat zelfs zover dat ik een socialistische voorzitter (Paul Magnette, red.) zich onlangs hoorde bekeren tot het ecosocialisme.”

De Sutter heeft naar eigen zeggen geen schrik dat PS-voorzitter Paul Magnette het terrein van de groenen gaat bezetten. “Integendeel, ik ben blij dat onze socialistische regeringspartners eindelijk inzien dat de klimaatverandering en energietransitie de uitdagingen zijn van de komende tien jaar. Wat kunnen we nog meer dromen?”, vraagt ze zich hardop af.

“Tien jaar geleden werden we nog uitgelachen met onze idealen. Vandaag neemt iedereen de klimaatverandering ernstig”, vervolgt De Sutter. “Niemand neemt ons dit thema af, ze lopen ons achterna. Hebt u de State of the Union van de premier beluisterd? Dat had een speech kunnen zijn op ons partijcongres, op een aantal liberale passages na. Of bekijk eens alle begrotingen van regeringen waar de socialisten wel in zaten, maar de groenen niet. Het verschil valt niet te ontkennen.”

Machtspartij

Volgens De Sutter maakt de PS-voorzitter handig gebruik van het klimaat om zich te distantiëren van de N-VA en een eventuele staatshervorming. “Magnette is een slimme politicus en de PS een machtspartij van meer dan honderd jaar oud”, aldus nog De Sutter. “Wij daarentegen zijn geen oude socialisten die plots groen worden. Wij zijn ecologisten, en die laten zich niet zomaar op de rood-blauwe as zetten.”

Voorts noemt de groene politica Magnettes pleidooi voor gratis treinen “populistisch”. “We willen comfortabele treinen die stipt rijden tegen een faire prijs, geen gratis treinen die niet rijden”, besluit ze. “We hebben dat gratisverhaal al eens uitgeprobeerd. Duurzaam was dat niet.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

9 gedachten over “Petra De Sutter (Groen) over Vivaldi: “Wij zijn de lijm tussen de rood-blauwe tegenstelling””

  1. De lijm die niet lijmt zal ze bedoelen .Wat een ego dat die vrouw van haar partijtje heeft .Die keer dat ze nog in een regering zijn geweest hebben ze erna bijna de kiesdrempel niet meer behaald .Als ze denken dat dit in 2024 gaat beter zijn in hun dromen ja .Nu hebben ze geluk gehad dat ze met hun enkele stemmen samen gesprokkeld met de andere onverkozen partijtjes mee in de regering konden zitten de sukkels

  2. Zou hij/zij/het eigenlijk nen string dragen? Worden zijn/haar/hen ballen dan mooi gescheiden gepresenteerd? Of gemolesteerd? Dat de omgebouwde zich maar laat berijden door een eco trien of trein.

  3. Met zijn transitie is hij ook zijn gezond verstand verloren. Het botst er al maanden over de gascentrales maar dat zal “het” waarschijnlijk een detailke vinden. Het is misschien een prima gynaecoloog als politoeker een dikke nul. Ne groene dus.

Plaats een reactie

Delen