Aston University Birmingham - Afbeelding: Shutterstock

Aston University Birmingham - Afbeelding: Shutterstock

Cultuuroorlog

Universiteit roept studenten op woorden zoals “voorvaderen” of “Oude Meesters” te vermijden wegens “seksistisch”

Niels Geerinck

De Aston Universiteit uit Birmingham heeft de studenten gevraagd om woorden en uitdrukkingen zoals “Oude Meesters”, “voorvaderen” of “Meester kopie” niet langer te hanteren. Volgens de universiteit zijn de woorden “seksistisch” van aard en weinig “inclusief”.

De universiteit vaardigde de nieuwe “richtlijnen” omtrent taal uit in een brief. Volgens het bestuur van de universiteit zijn heel wat woorden toe aan verandering. Studenten moeten vermijden om “one-man show”, “voorvaderen” of “meesterlijk” te hanteren. Als alternatief dienen ze te spreken over “one-person show”, “voorouders” en “klassiek“.

Ook de kunstterm zoals de “Oude Meesters” dient het onderspit te delven. De universiteit wil dat de studenten vanaf nu schrijven over “kunstenaars”.

“Koloniale ondertoon”

Volgens de universiteit is het vooral de “koloniale ondertoon” van de woorden die ervoor zorgt dat ze “problematisch” zijn. Daarnaast gaf de onderwijsinstelling te kennen dat ze momenteel ook alternatieven zoeken voor woorden zoals “beschaafd“, “beschaving“, “immigranten“, “autochtoon“, “derde wereld” en “stam“. Binnen sommige contexten kunnen deze woorden studenten of buitenstaanders kwetsen, zo zijn ze van mening.

“Stop de betutteling”

De ingrijpende verandering stuit wel op verzet. Zo dient de ‘Free Speech Union’ die actief is aan de universiteit, de instelling van antwoord. Daarin laat voorzitter Toby Young weten dat de nieuwe regelgeving rond de taal, in strijd is met de onderwijswet en de wet op vrijheid van meningsuiting. Young roept de universiteit op om te stoppen met de “betutteling“.

“Kritisch denken over macht”

De universiteit ziet de aanpassing van de taal daarentegen als een veruitwendiging van “kritisch denken” en het proberen aan de kaak stellen van “machtsverhoudingen“.

“Sociologen zijn getraind om kritisch na te denken over taal en over hoe taal effecten van macht en uitsluiting kan reproduceren; hierover nadenken is een belangrijk onderdeel van zowel het vakcurriculum als van de inzetbaarheidsvaardigheden die we ontwikkelen”, zo reageert de woordvoerster van de Aston Universiteit.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

12 gedachten over “Universiteit roept studenten op woorden zoals “voorvaderen” of “Oude Meesters” te vermijden wegens “seksistisch””

  1. Hegel wist als dat denken en taal één zijn. Daarom schraapt PoCo dergelijke begrippen volledig uit, vult ze daarna met een vers afgescheiden woke farce-vulling en trekt er dan een PoCo-condoom overheen, met een woke-neologisme benaming ter woke beschutting tegen vermeende infectie door NORMALITEIT zodat boven “onder” wordt en vice-versa.

  2. deze geleerde heren en dames weten niets meer om zich in de kijker te werken en beginnen nu in het rond te schoppen om toch aandacht te krijgen . hoogtijd om eens aan de boom van de geleerde te gaan schudden en dat gedachte goed naar de maan te helpen want wat zegde Einstein ook weer ,als de dag dat de machines het zullen overnemen van de mens worden wij terug apen. deze heren en dames staan er dicht bij.

  3. Laten we de kliek van de “Oude Meesteressen” opdraven in Oilsjt karnaval, verplicht met lange zwarte leren laarzen en een zweepje in de klamme hand. Ze moeten wel hun schamele naaktheid verhullen onder waardige sociologentoga’s en hun harige schedels onder het professorenhoedje à la Adhémar. Ze zullen zich identificeren als de Z-gender, de laatste letter in het alfabet na LGTBQ … Zij zullen hun vele voorvaderen onwaardig zijn in onvolprezen steriliteit, zodat geen nageslacht ooit meer geteisterd weze door hun warrige hersenspinsels.

  4. De meeste kunstenaars waren toch mannen, de vrouwen kookten, wassen en baren kinderen. Nu zijn de vrouwen zelfs geen meesteressen in het koken niet meer want koken blijkt een kunst te zijn gezien de beste koks altijd witte mannen zijn. Dus voortaan is men meester in het kookkunst.

Plaats een reactie

Delen