Het vaccin van fabrikant Pfizer/BioNTech

Het vaccin van fabrikant Pfizer/BioNTech

Uncategorized

Vaccin Pfizer wint Belgische innovatieprijs voor geneesmiddelen

Damien Segers

Het vaccin van fabrikanten Pfizer/BioNTech, wat bescherming biedt tegen het coronavirus, heeft vorige week de 39ste Galenusprijs gewonnen. Deze prijs bekroont het meest innovatieve geneesmiddel van het afgelopen jaar. Onder geneesmiddel verstaat men ook stoffen met een werking op het immuunsysteem, zoals vaccinaties. Dit vaccin, waarvan de merknaam Comirnaty® is, was het eerste goedgekeurde vaccin dat tegen covid-19 beschermt. In totaal zijn in ons land bijna 14 miljoen dosissen van Comirnaty® toegediend. De Galenusprijs is een initiatief van Artsenkrant.

Een jury bestaande uit geneesmiddelenexperts van alle Belgische universiteiten selecteerde uit veertien kandidaten het vaccin van Pfizer/BioNTech als winnaar. Dit vaccin is het eerste dat de mRNA-technologie toepast. Op minder dan een jaar tijd werd het ontwikkeld dankzij voort te bouwen op baanbrekend werk van het laatste decennium. De ontwikkeling is verder ook te danken aan een nauwe samenwerking tussen wetenschap, industrie, overheden en de geneesmiddelenagentschappen. De merknaam van het vaccin, Comirnaty® combineert de termen covid-19, mRNA, gemeenschap en immuniteit.

De prijs is vernoemd naar Claudius Galenus, een Grieks/Romeinse arts die een grote invloed gehad heeft op de Westerse geneeskunde. Zijn geneeskundig systeem was meer dan 1500 jaar lang dominant.

Ook prijs voor medisch hulpmiddel en fundamenteel onderzoek uitgereikt

Naast de Galenusprijs voor een innovatief geneesmiddel, is er ook een innovatieprijs voor medisch hulpmiddelen uitgereikt. De winnaar is dit jaar het product Granulox van firma Mölnycke. Dit is een spray dat de genezing van complexe wonden versnelt, door zorgen dat meer zuurstof kan doordringen in de wonde. Zuurstof is een essentiële factor in de wondgenezing.

Tot slot werd ook een prijs uitgereikt voor fundamenteel onderzoek naar geneesmiddelen. Wetenschapper Mireille Alhouayek (UCLouvain) sleepte hem dit jaar in de wacht. Ze werd beloond voor haar onderzoek naar naar ontsteking in het lichaam, en de rol van het zogenaamde endocannabinoïde systeem.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

10 gedachten over “Vaccin Pfizer wint Belgische innovatieprijs voor geneesmiddelen”

  1. Logisch toch, wiens brood men eet, wiens woord men spreekt !!!
    Ze moeten misschien is kijken naar de bijwerkingen, en de sterfgevallen.
    Oh ja, ………………dat past waarschijnlijk niet in het plaatje.

  2. Eventjes een opmerking, het mRNA vaccin is NIET goedgekeurd, noch in Europa noch in Amerika. Het is enkel toegelaten omwille van de hoogdringendheid. Velen die ingeënt zijn met dit vaccin zullen dit op korte of lange termijn wel ondervinden.

  3. Zo is dat en er zullen geen klachten ingediend kunnen worden, niemand heeft hierin verantwoordelijkheid genomen, doet mij denken aan de verpleegster in Nederland 28jaar en half verlamd na injectie, heeft toch een juridische stap ondernomen, denk niet dat er ook maar 1 schadevergoeding zal betaald worden.

Plaats een reactie

Delen