Mehmet Üstün (Belga)

Mehmet Üstün (Belga)

Uncategorized

Voorzitter Moslimexecutieve gelinkt aan extremisme in Limburg

Pieter Van Berkel

De erkende moskee Sultan Ahmet in Heusden-Zolder speelt een “belangrijke rol” bij het verspreiden van extremistische ideeën in Limburg, dat staat in een rapport van Staatsveiligheid dat Pano kon inkijken. De moskee wordt geleid door Mehmet Üstün, voorzitter van de Moslimexecutieve.

Het rapport zou van begin september dateren en bevat een evaluatie van verschillende moskeeën, waaronder de erkende moskee Sultan Ahmet van Heusden-Zolder. De moskee wordt geleid door de familie Üstun. Zo worden Sefa Üstün en zijn oom Mehmet Üstün genoemd. Mehmet is sinds 2018 tevens voorzitter van de Moslimexecutieve.

De moskee zou volgens het rapport “een belangrijke rol spelen bij het verspreiden van extremisme in Limburg”. De naam van Mehmet Üstün wordt daarbij expliciet genoemd.

De Staatsveiligheid kwam tot de conclusie door samenwerkingen die de moskee aanging, zoals die met het Islamitische Informatiecentrum (IIC). De organisatie en hun jongerenafdeling maken gebruik van de lokalen van de moskee. Het ICC is volgens Staatsveiligheid een verspreider “van extremisme voor jongeren in Heusden-Zolder en in de bredere regio”.

Üstün ontkent de beschuldigingen

Zelf ontkent Üstün de beschuldigingen. “Als voorzitter van het Executief van de Moslims van België weerleg ik categorisch alle beschuldigingen die vandaag in de pers zijn geuit tegen mij en de moskee waarvan ik voorzitter ben. Al deze beschuldigingen zijn vals en absoluut ongegrond”, klinkt het.

Volgens hem bestaat er verwarring over de vereniging en de moskee. “Ik kan niet anders dan uitgaan van een opzettelijke manipulatie van informatie om mijn reputatie en die van onze gemeenschap te schaden”, zegt Üstün. “Dit bevestigt dat sommigen de moslims in ons land willen diaboliseren door de vertegenwoordigers van de islamitische instellingen van België op oneerlijke wijze aan te vallen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

3 gedachten over “Voorzitter Moslimexecutieve gelinkt aan extremisme in Limburg”

  1. geen probleem,imam-somers heeft al gezegd dat hij hen zal steunen,men mag geen kwaad vertellen over zijn keppetjes,alleen JC was de extremist die gedood moest worden.Zijn uitlatingen dat hij genezen is van het Vlaams zijn,is schandalig

  2. Ik heb eigenlijk de neiging om alle moslims aan extremisme te ‘linken’ (verbinden dus). Lees gewoon een paar verzen uit de Koran. In àlle landen met een moslimmeerderheid worden andersdenkenden zwaar gediscrimineerd en dikwijls straffeloos fysiek mishandeld. Meer dan 95% van het internationale terrorisme gebeurt door moslims in naam van de Islam, aangezet door Islamitische geestelijken. Moet ik nog doorgaan?

Plaats een reactie

Delen