Xi Jinping - Afbeelding: Shutterstock

Xi Jinping - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Xi Jinping omtrent spanning met Taiwan: “China wil wereldvrede en stabiliteit behouden”

Niels Geerinck

De Chinese president Xi Jinping reageert op de spanning tussen China, Taiwan en de Verenigde Staten. Volgens hem wil China de “wereldvrede en stabiliteit” weldegelijk behouden, “ondanks de verklaringen van andere landen en grootmachten“, zo klinkt het.

De verstandhouding tussen China en Taiwan verslechterde drastisch sinds het begin van deze maand. De Volksrepubliek liet meermaals verstaan dat het Taiwan als een provincie ziet en dat het maar weinig opgezet is met het separatisme op het eiland.

Het opdrijven van de Chinese militaire aanwezigheid in de regio en een schendig van het Taiwanese luchtruim, baren heel wat landen zorgen en vormen volgens hen niet mis te verstane signalen. Taiwan ontvangt inmiddels steun vanuit de Verenigde Staten, Japan en Australië. Beijing relativeert op zijn beurt de voornoemde gebeurtenissen.

“China is een bouwer van wereldvrede”

In een toespraak tijdens de viering van de terugkeer van China in de Verenigde Naties, zei Xi Jinping dat het land altijd een “bouwer van wereldvrede” en een “beschermer van de internationale orde” is geweest. In 1971 werd het land als enige afgevaardigde erkent om naar de VN af te zakken, hierdoor verloor Taiwan uiteindelijk het VN-zitje.

“Hervormingen op mondiaal niveau nodig”

Volgens Xi zijn er echter wel hervormingen nodig op het niveau van mondiaal bestuur. Hij vindt dat de internationale regels moeten worden vastgesteld door alle 193 leden van de VN. “In plaats van door bepaalde landen of landengroepen”, zo zegt hij. Sommigen lezen hierin een verhulde kritiek op de Verenigde Staten. De Chinese president vindt dat de invloed en de druk van de VS op internationale instellingen zoals de VN, veel te groot is.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

1 gedachte over “Xi Jinping omtrent spanning met Taiwan: “China wil wereldvrede en stabiliteit behouden””

  1. Voorwaar wijze woorden van de Chinese President. Hij legt de vinger op de zere plek. Xi Jinping is ethisch en intellectueel een gigant in vergelijking met de westerse dwergen die zich politici noemen.

Plaats een reactie

Delen