JK Rowling, Harry Potter-auteur - Afbeelding: Shutterstock

JK Rowling, Harry Potter-auteur - Afbeelding: Shutterstock

Cultuuroorlog

Harry Potter-auteur niet welkom op speciale reünie wegens ’transfobe’ uitspraken

Niels Geerinck

J.K. Rowling schreef alle Harry Potter-boeken maar toch is ze niet te zien in de speciale ‘reünie’ uitzending. Alle andere acteurs en betrokkenen zullen wel aanwezig zijn. Rowling werd op sociale media beschuldigd van ‘transfobie‘, daardoor is ze niet meer welkom.

Volgens verschillende bronnen is Rowling niet welkom omwille van haar ‘transfobe‘ uitspraken, die ze eind 2019 deed op Twitter. Toen liet de auteur zich kritisch uit over een artikel waarin “mensen die menstrueren” stond geschreven. Als reactie hierop tweette Rowling “Ik ben zeker dat er een woord bestaat voor ‘mensen die menstrueren’, namelijk gewoon vrouwen”.

Kritiek en ’transfobie’

De boodschap die Rowling verkondigde werd op heel wat sociale media gezien als “transfoob” omdat “transgendermannen ook kunnen menstrueren“, waarop Rowling haar uitlatingen ging verklaren in heel wat andere tweets, die op weinig bijval konden rekenen.

Ook vanuit de groep acteurs die in de Harry Potter-films de personages uit het boek vertolken, kwam heel wat kritiek. Zo schreef Daniel Radcliffe, die Harry Potter speelt: “Elk statement dat dat niet zo is, tast de identiteit en waardigheid van transgenders aan en gaat in tegen al het advies van zorgdeskundigen die hier veel meer verstand van hebben dan Jo en ik. Het is duidelijk dat we transgenders moeten steunen en niet nog meer moeten beschadigen”

Ook Emma Watson, die Hermelien voor haar rekening nam, uitte zich uiterst negatief tegenover Rowling. “Transgenders zijn wie ze zeggen dat ze zijn en ze verdienen het om hun leven te leiden zonder telkens in vraag te worden gesteld of gezegd te worden dat ze niet zijn wie ze zeggen dat ze zijn”, zo twitterde ze destijds.

Speciale uitzending

Zodoende wordt Rowling nu dus ‘gecanceld’. Door haar ‘transfobe‘ uitlatingen mag ze niet aanwezig zijn, tijdens de opnames van een speciale uitzending in het kader van het twintigjarig bestaan van de Harry Potter-boeken.

Producent HBO laat weten dat alle andere acteurs en regisseurs wel te zien zullen zijn in diepte-interviews en gesprekken met de cast. Rowling zal enkel via archiefbeelden in de uitzending verwerkt worden, zo benadrukken ze.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

27 gedachten over “Harry Potter-auteur niet welkom op speciale reünie wegens ’transfobe’ uitspraken”

  1. Ik denk dat het probleem van kunnen menstrueren vooral bij de transgendermannen ligt ( transitie man naar vrouw )
    Buiten wat bloed uit hun neus na een kopstoot van een onverdraagzame medemens zal er niet al te veel op een vast maandelijks tijdstip vloeien;-)

  2. Hypocrieten, steken haar het mes in de rug maar willen nog wel geld verdienen met haar creatie. Indien J.K. Rowling niet welkom is, hoef ik ook niet te kijken. Ze heeft groot gelijk, enkel Vrouwelijke wezens menstrueren.

  3. Een transgenderman is een vrouw die zich man voelt. Zoals de Sam, Sam Bettens.

    Een transman is een man die menstrueert.
    Een transvrouw is een vrouw die niet menstrueert.
    Een genetische vrouw/vrouw van geboorte/echte vrouw is een vrouw die menstrueert.

  4. Onze gezellige buren Jan en Piet zijn erg Woke.
    In beider paspoort staat dat ze vrouw zijn, aldus Jan en Piet. Dus.
    Vroeger dacht ik (sorry) dat het een homo koppel was. Maar naar eigen zeggen zijn beide vrouwen lesbisch.
    Jan zit in een dipje, vanwege haar prostaat kanker en de IVF behandeling slaat ook al niet aan.
    Ook haar vermoeden dat Piet een man is vreet aan Jan, dat zou betekenen dat Jan en Piet in een hetro relatie zitten. Bah en jetsie! Maar Jan durft dat thema niet aan te kaarten binnen hun relatie,
    Piet zou haar zeker voor seksist uitmaken, cancellen en misschien wel voor de rechter dagen.

  5. Blijkbaar mag niet iedereen zichzelf zijn. De iedereenzichzelfzijnders zijn de eersten die mensen met andere meningen de mond snoeren. Heel het circus rond de warmste week staat mij niet aan. Propaganda voor de wokecultuur, waar we niet moeten aan deelnemen. Er zijn instellingen genoeg die we rechtstreeks kunnen ondersteunen zonder langs dit hypocriete mediacircus te moeten passeren.

  6. Het plebs en het racaille denkt het wijsheids elixir gevonden te hebben; France’s offensive against wokeism; , recently saw Blanquer ( minister van educatie) vow to increase the teaching of ancien Greek and Latin languages. The education minister claims that the classical vernaculars respond to a demand for logos (language as a tool for reason), in a world where “a lack of reason is spreading like wildfire.”

  7. Daar zijn ze weer met hun “fobie” ! Er is totaal geen sprake van fobie=angst hebben van. Het is blijkbaar niet meer toegelaten al die afwijkingen of abnormaliteiten als dusdanig te betittelen, of er aanstoot aan hebben dat men afwijkingen als “het nieuwe normaal” MOET aanvaarden. Het zal wel niet prettig zijn wanneer je je opdat vlak niet goed in je vel voelt , maar stop met dat ophemelen en pamperen van die afwijking .

  8. Ooit beschouwd als een verworvenheid van de westerse beschaving: Vrijheid van meningsuiting. Vandaag word je alweer verketterd als je praat zoals voorheen. Mensen met een baarmoederhals werden in de VS uitgenodigd om een kankeronderzoek te ondergaan. Ik voeg daaraan toe: Mensen met een scrotum. En kijk: Mannen met ballen is een een stijlfout zoals kleine dwergen, grote reuzen, nat water. En wat met mannelijke piemel, vrouwelijke baarmoeder? Goeie God. Omdat hier en daar een man zich als vrouw gedraagt moet onze woordenschat worden veranderd. Als Marie per se man wil worden moet de eeuwenoude taal toch niet verminkt worden. In Frankrijk vindt de Petit Robert het voornaamwoord ielle uit. En ik die dacht dat een taalwetenschapper geen taal maakt, maar beschrijft. ielle est prêt of is het prête? Of schaffen we de geslachten gewoon af? Inderdaad zo zot als een achterdeur.

  9. Cancel culture.
    Lang leve Marx en Lenin: mijn mening of je wordt “vergeten” m.a.w. (mond) DOOD gemaakt.
    Eigen aan de huidige woke beweging; de mensen die denken dat ze altijd gelijk hebben.
    Ai WeiWei heeft het laatst nog mooi uitgedrukt: de dictatuur van woke is mooi te vergelijken met de Cultural Revolution van Mao. En Ai WeiWei weet waar hij over spreekt.
    Willen we dit in het westen?

  10. Het einde van elke beschaving begint met decadentie. Met Woke en LGTB…… en de cancel culture is ook bij ons het einde begonnen. Het klinkt misschien raar, maar de moslims zullen wat dat betreft overleven. Zij zullen op geen enkele wijze dulden, noch aanvaarden dat deze misdadige weg-met-ons “cultuur’ bij hen een kans maakt. Wij zijn echter zo soft en weerloos dat we dit, spijtig genoeg, zullen ondergaan.

  11. Zou die transman dan blij zijn als zijn/haar maanstonden doorkomen; gelukkig niet zwanger. Jaren gelden was er op de BRT een reportage met een omgebouwde vrouw. Of ze ook een piemel heeft? Ja hoor. En of ze ook een erectie kon krijgen?
    Ja hoor, daar heeft ze… een pompje voor. Het blijft allemaal fake. Emma Watson mag dan een knappe vrouw zijn, zoals een typische woker een droevig geval.

Plaats een reactie

Delen