(Shutterstock)

(Shutterstock)

Uncategorized

Jihadisten doden 10 burgers in Burkina Faso

Sonja Dahlmans

In Burkina Faso hebben jihadisten bij tien mensen de keel doorgesneden. Het gaat vermoedelijk om een aan Islamitische Staat gelieerde groep jihadisten.

In het Noorden van Burkina Faso, in Dambam aan de grens met Niger, zouden tien mensen zijn gedood door jihadisten. Een aantal burgers werd ontvoerd. Zij waren onderweg naar de plaatselijke markt toen zij overvallen werden. De terroristen hadden een controlepost opgezet tussen Dambam en Markoye. Iedereen die naar de markt ging, werd gestopt. Juist in het noordoosten van het land lopen christenen extra gevaar slachtoffer te worden van jihadistische geweld.

Markoye ligt vlakbij het drielandenpunt tussen Burkina Faso, Mali en Niger. In deze regio zijn jihadisten al lange tijd actief. Ontvoering, geweld en moord komen er bijna dagelijks voor. Het leger van Burkina Faso kan het voortdurende geweld nog nauwelijks weerstand bieden. De jihadisten van bijvoorbeeld al-Qaeda en Islamitische Staat zijn zeer vaak goed getraind en bewapend. Bovendien zijn deze jihadisten mobiel; zij plegen aanvallen waarna zij er snel vandoor gaan, naar ander gebied. Ook bermbommen worden geplaatst en burgers worden in hinderlagen gelegd.

Niet alleen het leger van Burkina Faso kan de islamitische jihadisten nauwelijks weerstand bieden. In de regio zijn ook Franse troepen en speciale contraterrorisme-eenheden aanwezig. Ondanks dat zijn er zeer regelmatig aanslagen van jihadistische groepen. Islamistische aanslagen zijn sterk toegenomen in de hele regio, waarbij duizenden om het leven zijn gekomen. De afgelopen twee jaar zijn meer dan een miljoen mensen uit Burkina Faso ontheemd geraakt door toedoen van het aanhoudende geweld.

Burkina Faso is een overwegend islamitisch land. Ongeveer 20 procent van het land is christelijk. Tot enkele jaren terug waren er nauwelijks spanningen tussen de verschillende religieuze groepen in het land. De grondwet van Burkina Faso is seculier. Het land staat inmiddels op de tweeëndertigste plaats op de ranglijst van Open Doors over christenvervolging. Het zijn volgens Open Doors met name christenen die op de vlucht zijn geslagen voor het geweld en in vluchtelingenkampen wonen. Speciaal gevaar is er voor ex-moslims die zich bekeerden tot het christendom en voor christelijke vrouwen en meisjes. Gedwongen bekering en een gedwongen huwelijk met een moslim komen in Burkina Faso voor. Net als in landen als Pakistan, Egypte en Nigeria.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

1 gedachte over “Jihadisten doden 10 burgers in Burkina Faso”

  1. Gatestone institute: Op 18 mei vielen islamitische terroristen een christelijke doopceremonie aan, waarbij ze 15 christenen afslachten. “Mensen zijn geschokt en velen zijn op de vlucht”, meldde een inboorling destijds in contact met stadsbewoners. Het is de vierde dergelijke aanval in de Sahelregio van het land. Volgens het rapport:
    “Geweld in verband met Al-Qaida en de extremisten van de Islamitische Staat heeft de afgelopen jaren duizenden doden geëist in de West-Afrikaanse natie. Ierse natuurbeschermers behoorden tot de meer dan 50 mensen die in april in een week tijd werden gedood. Het geweld heeft meer dan 1 miljoen mensen op de vlucht geslagen en hulporganisaties zeggen dat het ook tienduizenden op de rand van de hongerdood heeft gebracht door de hulpoperaties voor mensen in nood te verstoren.”

Plaats een reactie

Delen