Kwart haatmisdrijven in Europa gericht tegen christenen

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Kwart haatmisdrijven in Europa gericht tegen christenen

Sonja Dahlmans

Een kwart van de haatmisdrijven in 2020 was antichristelijk. Dat blijkt uit een rapport waarin haatmisdrijven worden geregistreerd en geanalyseerd. Er zou sprake zijn van een stijging van 70 procent ten opzichte van 2019. Daarmee is het christendom de religie waartegen zulke misdaden het vaakst zijn gericht.

Het gaat om een rapport van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en het Bureau voor Democratische Instellingen en Mensenrechten (BDIMR). Het BDIMR definieert haatmisdrijven als volgt: “Een strafbaar feit gericht tegen een bepaalde groep of een vooroordeel tegen een bepaalde groep dat als motief geldt om bepaalde misdrijven tegen deze groep te plegen.” Dit kan vernieling van christelijke gebouwen zoals kerken of scholen zijn, maar ook van christelijke symbolen zoals een crucifix of een Mariabeeld. Tevens kan het gaan om geweldsmisdrijven tegen christenen, zoals de aanslag op de Orthodoxe priester Nikolas Kakavelakis in de Franse stad Lyon en de moord op Sir David Amess, een conservatief, rooms-katholiek lid van het Britse parlement. Amess werd in een kerk vermoord tijdens openbare gesprekken met zijn achterban.

25 procent

In totaal werden er door elf landen 980 antichristelijke misdrijven gemeld. Dat is 25 procent van de 4.008 meldingen en een hoger percentage dan haatmisdrijven tegen andere religieuze groepen in Europa. De incidenten worden gemeld door civiele organisaties, zoals Intolerantie en Discriminatie tegen Christenen in Europa. Het totaal van 4.008 gevallen zou echter hoger zijn wanneer meldingen bij de politie ook zouden worden meegerekend. Slechts 8 van de 136 civiele organisaties rapporteerden incidenten waarbij antichristelijke sentimenten het motief waren voor haatmisdrijven.

Madeleine Enzlberger, hoofd van Intolerantie en Discriminatie tegen Christenen in Europa, zegt hierover: “De media en de politiek zien de stijging in haat jegens christenen in Europa niet als een steeds groter wordend sociaal probleem. Het rapport van de OVSE laat ook maar een deel van dit probleem zien, maar is toch een zeer duidelijk signaal tegen onverschilligheid en het bijna modieuze bashen van christenen.”

De directeur van de BDIMR, Matteo Mecacci, laat weten: “De meeste van deze gevallen worden niet gerapporteerd, blijven onvermeld en daders worden niet vervolgd. De slachtoffers blijven daardoor zonder morele ondersteuning en genoegdoening achter.”

Wat hierbij nog opvalt, is dat slechts elf landen antichristelijke misdrijven gemeld hebben, terwijl een groot aantal landen wel melding maakte van xenofobische, racistische, islamofobische en antisemitische haatmisdrijven. Tevens waren er meer landen die melding hebben gemaakt van haatmisdrijven tegen de LGBTQ-gemeenschap.

“Belangrijk signaal”

600 van de 980 meldingen kwamen van de organisatie Intolerantie en Discriminatie tegen Christenen in Europa. In een reactie op het rapport schrijven zij dat het van belang is dergelijke zaken te melden, omdat het een belangrijk signaal is. “Een hoog percentage haatmisdrijven tegen een bepaalde groep kan het gevoel van vrede en veiligheid in de maatschappij aantasten en leiden tot een sociaal conflict.” De boodschap die uitgaat van dergelijke haatmisdrijven is intimiderend voor alle mensen die tot een bepaalde groep behoren. Kleine incidenten moeten we nooit negeren, zo stelt Intolerantie en Discriminatie tegen Christenen Europa, omdat “relatief kleine incidenten kunnen leiden tot gewelddadige incidenten en zelfs moord”.

Enkele voorbeelden die naar voren komen in het rapport zijn brandstichtingen in kerken in Frankrijk. In Schotland is het aantal incidenten inmiddels zo sterk gestegen dat de kerken financiële hulp krijgen van de overheid om de nodige veiligheidsmaatregelen te treffen. Diefstal, vernielingen, brandstichting, graffiti en grafschennis zijn vormen van haatmisdrijven die werden gemeld. In België waren er dit jaar meldingen in Rendeux, Grüfflingen, Saint-Rémy, Houyet en Roly.

De conclusie is dat er steeds meer antichristelijke haatmisdrijven voorkomen in Europa, maar dat de volledige stand van zaken onbekend is omdat niet alles wordt gemeld bij de bevoegde instanties. De cijfers die wel bekend zijn, geven een beeld van een stijging van 70 procent van dergelijke misdrijven ten opzichte van het jaar voordien.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

7 gedachten over “Kwart haatmisdrijven in Europa gericht tegen christenen”

  1. Ik moet zeggen dat ik dit, ondanks dat er veel bronnen waren die dit wel zeiden, niet aan zag komen. Waarom zou je mensen haten die proberen goed te doen? Nou, vooral door misinformatie, desinteresse, maar ook misstanden door zondige medemensen… Ik zie de wereld om mij heen toch ook wel achteruit gaan. Niet alles is goed te praten met de melding dat tegenwoordig alles wordt vastgelegd door mobiletelefoons en internet. Ik denk dat het komt doordat de inbreng van wat Christus in mensen los maakt steeds minder wordt.
    We zullen zien wat de toekomst brenge moge!

  2. Waarom Christenen bashen? Christenen slaan niet terug. De agressors noemen zit er bij de poco-woko media niet in; de gedachte alleen al doet het angstzweet van hun billen stromen.

  3. Op de webstek van UNIA valt nochtans nooit “christofobie” als trefwoord onder “ZOEKEN” te traceren maar wel een enorm aantal vermeldingen van vermeende of echte “islamofobie” en “antisemietisme”. Toont dit de bevooroordeelde attitude van UNIA ter materie aan ? Voer voor Parlementairen om de ter zake bevoegde Minister eens een bolwassing te geven en om tekst en uitleg te dwingen.

  4. Het is duidelijk dat sinds de islam weer wakker werd en in Europa door alle soorten elites werd gepamperd en met immense zelfhaat werd verwelkomd, ook bij ons de haatmisdrijven via allerlei criminele vormen tegen christenen toenamen. Er is in Europa geen islamofobie, maar wél christofobie.

  5. Vreemd, haatmisdrijven kunnen alleen door blanke hetero mannen gepleegd worden. Deze vernielingen moeten eerder gezocht worden in wat unia “cultuur gebonden acties” noemt en het Christendom is voor unia zeker geen “cultuur”.

Plaats een reactie

Delen