Nieuwe software moet haatspraak detecteren op het internet. (Beeld: Shutterstock)

Nieuwe software moet haatspraak detecteren op het internet. (Beeld: Shutterstock)

Cultuuroorlog

Nieuwe software moet ‘haatspraak’ op internet automatisch herkennen

Damien Segers

De Hogeschool van Darmstadt heeft een onderzoeksproject voorgesteld voor de ontwikkeling van software voor de automatische detectie van ‘haatdragende taal’ of ‘haatspraak’ op het internet. Dat meldt Junge Freiheit.

Wetenschappers van de Hogeschool van Darmstadt kondigden maandag het project tegen haatspraak aan. “Mensen die lasteren, beledigen en bedreigen domineren sociale media zoals Twitter, Facebook en ook de commentaarkolommen van de onlinepresentaties van kranten en radiostations”. Ook gebruikt men op het net automatisch gegenereerde berichten om de indruk te wekken dat een meerderheid bepaalde meningen vertegenwoordigt, zeiden zij. “Daarom is er dringend behoefte aan methoden om verdachte berichten automatisch te identificeren“, verklaarden de onderzoekers.

In hun onderzoeksproject werken de wetenschappers samen met een Duits meldpunt voor zogenaamde ‘haatmisdrijven’. De onderzoekers gebruiken de definitie van het ‘State Reporting Office’ als basis voor de classificatie van ‘haatzaaien’. ‘Haatzaaien’ op het internet bestaat volgens hen vooral uit berichten, opmerkingen en beelden waarin mensen worden aangevallen op basis van bepaalde kenmerken. Het gaat vooral om huidskleur, geslacht, godsdienstige overtuiging en nationaliteit.

‘Haatspraak’ te herkennen aan emoji’s

In de loop van het onderzoek concludeerden de wetenschappers dat haatspraak en misinformatie speciale taalkundige kenmerken hebben. De berichten kenmerken zich door veel persoonlijke voornaamwoorden, uitroeptekens, emoji’s en grote koppen met weinig tekst eronder.

Het project heeft niet alleen betrekking op de erkenning van ‘haatgerelateerde’ berichten. Ook de automatische omzetting ervan in mogelijke strafbare feiten is een doel. Computerwetenschapper Melanie Siegel, die bij het project betrokken is, ziet haar werk niet als een bedreiging voor de grondrechten. “Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, dus ik zou het filteren nooit volledig automatisch aan machines overlaten”, benadrukte ze.

Ook in ons land werd onlangs over ‘haatspraak’ gediscussieerd. De federale regering wou de bestraffing ervan correctionaliseren. Zo zou het niet langer nodig zijn om zulke misdrijven voor assisen te brengen. Na felle kritiek van onder andere PVDA werd dat idee echter terug de koelkast in gestoken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

8 gedachten over “Nieuwe software moet ‘haatspraak’ op internet automatisch herkennen”

  1. Ons Parlement heeft nog altijd geen juridische defintie gegeven van wat “haatspraak” dan wel zou zijn ? Kennelijk is de onderliggende bedoeling om elke Oppositie tegen het Links-Liberaal gedachtengoed te censureren.

  2. Dank aan de PvdA en ook het Vlaams Belang, die doorgaans doelwit zijn van de haatspraak van de gevestigde politieke partijen, om de federale regering te behoeden voor het de facto afschaffen van het vrije woord.

Plaats een reactie

Delen