De Hongaarse gezinspolitiek: beperkte positieve effecten

Viktor Orban. Foto: Shutterstock

Cultuuroorlog

De Hongaarse gezinspolitiek: beperkte positieve effecten

Guus van Betten

In een interview met ’t Pallieterke uitte Bart De Wever (N-VA) zijn bezorgdheid over “de demografische achteruitgang van de autochtone bevolking”. De nataliteitspolitiek in Vlaanderen beperkt zich voorlopig tot het Groeipakket en een verhoging van het kinderopvangbudget, maar wellicht valt er inspiratie te putten uit Hongarije.

Het vruchtbaarheidscijfer in de Europese Unie daalde van 1,6 in 2010 tot 1,5 in 2022. België en Hongarije deden allebei beter met gemiddeld bijna 1,6 kinderen per vrouw in 2022. Op het eerste gezicht staan we er dus even slecht voor, maar dat doet onrecht aan de pogingen van de Hongaarse regering om het tij te keren.

De demografische winter

De Hongaarse premier, Viktor Orbán, bestrijdt de ‘demografische winter’ met een uitgekiende gezinspolitiek. Hongarije wil niet afhankelijk zijn van migratie om de populatie op peil te houden. Het wil de eigen bevolking en cultuur in stand houden. Zijn regering veranderde in 2011 de structuur van de belastingvrijstellingen voor kinderen, door nieuwe aftrekposten in te voeren. Vogels bouwen eerst een nest voor ze eieren leggen en bij mensen is dat niet anders. Daarom ondersteunt de Hongaarse regering sinds 2015 jonge gezinnen financieel bij de aanschaf van een eigen huis. Hoe groter het gezin, hoe hoger de subsidie. Daarnaast werd het Btw-tarief op nieuwbouwwoningen verlaagd.

Actieplan voor Gezinsbescherming

In 2019 volgde een heus ‘Actieplan voor Gezinsbescherming’, een zeer omvangrijk programma. Dat omvat een voordelige lening voor koppels waarvan de vrouw jonger is dan 40 jaar op het moment dat ze voor het eerst trouwen. Grote gezinnen worden ook ondersteund bij de aanschaf van een gezinswagen. Vrouwen die minstens vier kinderen krijgen, zijn levenslang vrijgesteld van de personenbelasting en grootouders krijgen gesubsidieerd ouderschapsverlof.

Financiële ondersteuning is niet genoeg

De Hongaarse regering is tevreden over de effecten van het beleid. Sinds 2010 is het aantal huwelijken verdubbeld terwijl het aantal abortussen bijna gehalveerd werd. De vruchtbaarheid van de Hongaren steeg tussen 2011 en 2022 met 33 procent, van 1,2 naar 1,6. Vooral jonge vrouwen maken meer kinderen. In dezelfde periode daalde het vruchtbaarheidscijfer van België met 11 procent. Ook het Hongaars geboortecijfer steeg terwijl dat van België daalde. Toch bleven de effecten van de Hongaarse maatregelen relatief beperkt

Om de bevolking op peil te houden, is een vruchtbaarheidscijfer van 2,1 noodzakelijk. Daar zijn de Hongaren nog lang niet en dus blijft de Hongaarse bevolking krimpen. Ook in landen waar de sociale voorzieningen optimaal zijn, zoals in Denemarken, wordt dat streefcijfer niet gehaald. Financiële ondersteuning alleen zal dus niet voldoende zijn om dit doel te bereiken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Guus van Betten staat in het onderwijs en volgt voor PAL mee de politiek op met een bijzondere interesse voor onderwijs.

3 gedachten over “De Hongaarse gezinspolitiek: beperkte positieve effecten”

  1. Mensen krijgen geen kinderen voor subsidies, maar uit liefde en omdat ze geloven in een toekomst voor hun huwelijk, gezin en maatschappij. Tegenwoordig weten de meesten zelfs niet of ze binnen de 5 jaar nog op dezelfde job of in dezelfde relatie zullen zijn. Laat staan dat ons land leefbaar zou blijven. Er is dus meer aan de hand dan een paar centjes.

  2. In Hongarije doet men tenminste een poging om de eigen bevolking te laten toenemen. In West-Europa doet men dit enkel door massaal niet-europese burgers, met een cultuur die haaks op de onze staat, in te voeren .

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen