Een klaslokaal - Afbeelding: Shutterstock

Een klaslokaal - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Onderwijs lanceert app waarop ouders onderwijskwaliteit kunnen beoordelen

Niels Geerinck

De Vlaamse onderwijsinspectie lanceerde dinsdag een nieuwe applicatie. Met die applicatie kunnen leerlingen, leerkrachten en ouders hun ei kwijt over de onderwijskwaliteit in Vlaanderen. “We willen in dialoog gaan met iedereen die in het onderwijs actief is”, zo zegt inspecteur-generaal Lieve Viane.

Tijdens de coronapandemie moesten de inspecteurs binnen het Vlaams onderwijs hun taak noodgedwongen vaak via digitale weg uitoefenen. “Hiermee groeide voor ons de nood om op een vlotte, digitale manier in contact te komen met de doelgroepen die we altijd betrekken bij onze onderzoeken: de leraren, de directies, de leerlingen en de ouders”, legt Lieven Viaene van de onderwijsinspectie uit. Zodoende werd een gratis applicatie ontwikkeld ‘VOI.CE’, waarmee de onderwijs inspectie alle partijen die betrokken zijn in het onderwijs individueel kan bevragen.

De inspectie verzorgt de doorlichting van Vlaamse scholen maar daarbij leveren ze ook adviezen en verrichten ze onderzoek. Dat kan op twee manieren: op schoolniveau, waarbij alle betrokkenen tijdens een doorlichting vragen krijgen over hun specifieke school. Of breder, met drie à vier meer algemene bevragingen per jaar. De bedoeling is om over twee weken een grondige bevraging te doen over de digitalisering op school. De resultaten daarvan worden een soort nulmeting: de bevraging wordt over één of twee jaar opnieuw georganiseerd om te kijken hoe ver de Vlaamse scholen staan in de ‘digisprong’. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

2 gedachten over “Onderwijs lanceert app waarop ouders onderwijskwaliteit kunnen beoordelen”

  1. “De bedoeling is … een grondige bevraging … over de digitalisering op school”.
    Heb ik hier ook iets gelezen over ‘kennisoverdracht’? Maar dit zal natuurlijk wel weer naast de kwestie zijn. Alleen getokkel op het toetsenbord is een te promoten vaardigheid.

Plaats een reactie

Delen