De Poolse minister voor Defensie Mariusz Błaszczak in Brussel tijdens een EU-overleg in 2019 (Shutterstock)

De Poolse minister voor Defensie Mariusz Błaszczak in Brussel tijdens een EU-overleg in 2019 (Shutterstock)

Uncategorized

Poolse minister: “Crisis kan nog maanden duren, ik hoop niet op jaren”

Niels Geerinck

De Poolse autoriteiten waarschuwen dat de migratiecrisis aan de Wit-Russische grens nog maanden kan aanslepen. Deze nacht vonden er opnieuw incidenten plaats tussen de Poolse grenswacht en groepen migranten die illegaal de grens willen oversteken.

Momenteel verblijven er duizenden migranten in het grensgebied tussen Polen en Wit-Rusland. Volgens het Westen is deze nieuwe migratiecrisis bewust gecreëerd door het Wit-Russische regime van Aleksandr Loekasjenko, om zo de druk op de EU op te voeren. Hij ontkent nog steeds die aantijgingen.

Een werk van lange adem

De Poolse minister van Defensie Mariusz Blaszczak ziet de situatie weinig rooskleuring in en volgens hem zal het een werk van lange adem worden. “We moeten ons voorbereiden op het feit dat de situatie aan de Pools-Wit-Russische grens niet snel zal worden opgelost. We moeten ons maanden voorbereiden. Ik hoop niet voor jaren”, zo sprak hij op de Poolse radio. De minister voegde toe dat er steeds meer pogingen worden ondernomen om de grens over te steken en dat deze steeds vaker gewelddadig verlopen.

Dinsdag werden er “161 pogingen tot illegale oversteek” gedetecteerd, aldus de Poolse regering. Daarbij raakten negen agenten gewond, de woordvoerder van de politie zei even later dat alle negen het ziekenhuis inmiddels verlaten hebben.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

2 gedachten over “Poolse minister: “Crisis kan nog maanden duren, ik hoop niet op jaren””

  1. Voorlopig ziet het weerbericht er nog gunstig uit voor de “vluchtelingen”. De beren zijn de laatste noten en wortels aan het verorberen en hebben hun hol al gegraven. Straks begint de sneeuw en kruipt de beer in zijn hol, trekt er een hoop takken overheen en valt in slaap terwijl de takkenhoop ondergesneeuwd wordt. Lekker geïsoleerd hol. Niet storen! Pas als het begint te dooien ontwaakt de beer. In de sneeuw zullen bergbewoners uit het zuiden het nog wel redden in een tentje hoewel de eerste doden onder de uit warmere gebieden afkomstige mensen al vallen, maar enige tijd later keert de wind en wordt het meteen -10 graden overdag en kouder. Maanden? Dan zal het klimaat nog flink moeten opwarmen. Als er niet snel ingegrepen wordt krijgen we scenes op onze schermen te zien die niemand wil zien. Kan Europa operettegeneraal Loekasjenko de wacht eens aanzeggen alstublieft? Of blijven we een tandeloze reus op lemen voeten?

Plaats een reactie

Delen