De verjaardag van de Poolse onafhankelijkheid in Warschau. Foto Shutterstock

De verjaardag van de Poolse onafhankelijkheid in Warschau. Foto Shutterstock

Uncategorized

Poolse nationalisten marcheren in Warschau

Simon Segers

Nationalistische Polen hebben donderdag een optocht gehouden in de Warschau ter ere van de 103e verjaardag van de onafhankelijkheid. De betogers droegen vlaggen met nationalistische symbolen en uitten kritiek op de Europese Unie.

Op 11 november is er jaarlijks een optocht in de Poolse hoofdstad ter ere van de verjaardag van de onafhankelijkheid. Dit jaar werd de mars verboden door de burgemeester, wat ook bevestigd werd door verschillende rechters. De coronacijfers zijn sinds begin november immers sterk aan het stijgen in Polen. De conservatieve regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) gaf echter de goedkeuring voor de tocht.

Donald Tusk

Daar op vorige edities verschillende geweldsdelicten plaatsvonden, begeleidden ongeveer 800 politieagenten de mars. De nationalistische deelnemers droegen massaal Poolse vlaggen, maar zwaaiden ook met symbolen van rechtse partijen zoals Lega Nord uit Italië en Fidesz uit Hongarije. President Andrzej Duda noemde de Poolse Onafhankelijkheidsdag een van de belangrijkste dagen op de kalender, vol “vaderlandsliefde en geschiedenis”. Tijdens de mars werden afbeeldingen van oppositieleider en oud-premier Donald Tusk verbrand. Hij grapte dat dat hem alleen maar aanzet om harder te werken voor een onafhankelijk Polen.

Rechters van het Poolse Grondwettelijk Hof verklaarden recent nog dat bepaalde wetten van de Europese Unie in strijd zijn met de Poolse grondwet. Samen met de migrantenstromen aan de Pools-Wit-Russische grens vormt dit een belangrijke bron van onenigheid tussen Polen en Brussel.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

1 gedachte over “Poolse nationalisten marcheren in Warschau”

Plaats een reactie

Delen